Διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα: «Risks in the Risk Society: Old and New vulnerabilities in the age of COVID-19»

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας της Θρησκείας και του Πολιτισμού (ΕΚΕΘΡΗΠΟ), του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου «Constantine the Philosopher», από τη Νίτρα Σλοβακίας, σας προσκαλούν στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Risks in the Risk Society: Old and New vulnerabilities in the age of COVID-19, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021, 10:30-16:00 ώρα Ελλάδος. Σκοπός του συνεδρίου είναι η ερμηνευτική προσέγγιση της έννοιας της «ευαλωτότητας» στην εποχή της διακινδύνευσης. Ειδικότερα, θα εξεταστούν διεπιστημονικά οι πτυχές του κοινωνικού, οικονομικού, θρησκευτικού, ηθικού και εκπαιδευτικού βίου στις μετα-πανδημικές κοινωνίες, μέσα από τη διερεύνηση του πολυεπίπεδου αντικτύπου της πανδημίας Covid-19. Εστιάζει ιδιαίτερα σε όψεις της κοινωνικής πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται για τις πιο ευάλωτες κι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν οι μετασχηματισμοί που επέφερε η πανδημία στα πεδία της οικογενειακής ζωής, της εκπαίδευσης, της παιδικής ευημερίας, της κοινωνικής μέριμνας των ηλικιωμένων, καθώς και η αναγκαιότητα καλλιέργειας ενός πολιτισμού φροντίδας στο νέο κοινωνικό περιβάλλον. Θα διερευνηθούν ακόμη οι κοινωνικές και πολιτικές παράμετροι των επιπτώσεών της στον προσφυγικό πληθυσμό και την παράνομη εμπορία ανθρώπων, ο κίνδυνος απο-ανθρωπισμού της κοινωνίας μπροστά σε μια βιοπολιτική ρητορική και στρατηγική επαναπροσανατολισμού των αξιακών συστημάτων, αλλά και η πρόκληση να διασφαλιστεί η κοινωνική και οικολογική ευημερία μέσω της βιώσιμης οικονομικής αποανάπτυξης.

Η ημερίδα θα φιλοξενήσει εισηγήσεις από Ελλάδα, Σλοβακία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία, Λιθουανία και άλλες χώρες, και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα forum διαλόγου για ακαδημαϊκούς και ερευνητές από ποικίλα επιστημονικά πεδία (κοινωνιολόγους, θεολόγους, οικονομολόγους, διεθνολόγους, κα). Το διεθνές συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom, και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής που βρίσκεται στο σύνδεσμο bit.ly/vulnerabilities2021conference, ώστε κατόπιν να τους αποσταλούν οι σχετικές οδηγίες για τη συμμετοχή τους. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά τη λήξη του Συνεδρίου.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.