Τρίτη μέρα πολιτισμικής κατάληψης του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ

O Πάρης Γκούνας με συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής ήταν σήμερα το απόγευμα στην Πολιτισμική Κατάληψη

Ο Πάρης Γκούνας είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής από τη σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά μαθήματα βυζαντινού και παραδοσιακού ρεπερτορίου του εκπαιδευτικού προγράμματος εξειδίκευσης για μουσικοδιδασκάλους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης από το Νοέμβριο του 2001 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Γκούνας διηύθυνε το συγκρότημα σε αξιόλογες συναυλίες παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ κ.α., σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, στην Ίμβρο, στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, του πρώτου Ελληνορθόδοξου Ναού στην Αβάνα της Κούβας. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος συνεργάστηκε με αξιόλογους μουσικούς όπως οι: Γλυκερία, Βασίλης Σαλέας, Βαγγέλης Δασκαλούδης, Καριοφύλλης Δοϊτσίδης, Ξανθίππη Καραθανάση, Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα, Σάββας Σιάτρας, Θανάσης Σέρκος με το συγκρότημά του (χάλκινα από τη Γουμένισσα), ο Πέτρος (Λούκας) Χαλκιάς κ.α.

Στο πλαίσιο των Ι΄ Παυλείων Βέροιας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων του απένειμε την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, το χρυσό μετάλλιο Α΄ τάξεως του Αποστόλου Παύλου.

Ο κ. Γκούνας είναι μέλος της βυζαντινής χορωδίας «Μακεδονίας» με χοράρχη τον δάσκαλο Χαρίλαο Ταλιαδώρο και της βυζαντινής χορωδίας «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» με χοράρχη τον κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκη. Ως μέλος των δύο βυζαντινών χορωδιών έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες τόσο στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), όσο και στο εξωτερικό (Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία).

Στον διάδρομο του 2ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής λίγο πριν το Α΄ αμφιθέατρο ο κ. Γκούνας με τους μουσικούς και τη χορωδία του δημιούργησαν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα. Τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια παρασύροντας φοιτήτριες και καθηγήτριες να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί τους για μία σχεδόν ώρα.

Θυμίζουμε ότι στις 20.00 θα γίνει η παρουσίαση του δεύτερου τεύχους του ηλεκτρονικού περιοδικού Σύνθεσις του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ στο Α΄ αμφιθέατρο.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.