Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Μετάφραση της Βίβλου στην Εκκλησία και στην Εκπαίδευση»

EBE_104

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία διοργάνωσε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ένα Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Μετάφραση της Βίβλου στην Εκκλησία και στην Εκπαίδευση». Στα πλαίσια αυτού του συνεδρίου η Ελληνική Βιβλική Εταιρία είχε προγραμματίσει και πραγματοποίησε μία σεμνή τιμητική εκδήλωση για τους μεταφραστές της Καινής Διαθήκης, καθηγητές κ.κ. Γεώργιο Γαλίτη, Ιωάννη Καραβιδόπουλο, Ιωάννη Γαλάνη και Πέτρο Βασιλειάδη. Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια από την έγκριση και ευλογία της μετάφρασης της Καινής Διαθήκης στη δημοτική από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τα λοιπά πρεσβυγενή πατριαρχεία και την Εκκλησία της Ελλάδος. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Βιβλική Εταιρία τίμησε τους εν ζωή μεταφραστές αυτής της προσπάθειας.

EBE_99

Κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε οριστεί ο Επίσκοπος Μαραθώνος Μελίτων, ο οποίος και ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώ ο Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Βασίλειος εκπροσώπησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ανέγνωσε το μήνυμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου. Στο συνέδριο παρευρέθηκε επίσης και εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου.

EBE_48

Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Γαλίτης
EBE_53
Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος

Τους τιμώμενους καθηγητές και μεταφραστές της Καινής Διαθήκης προσφώνησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος με την ιδιότητα του Προέδρου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας. Στον καθένα από τους τέσσερις τιμώμενους μεταφραστές η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία χάρισε συμβολικά δια του Προέδρου της ένα χρυσοποίκιλτο ευαγγέλιο. Η αντιφώνηση από την πλευρά των τιμώμενων καθηγητών έγινε από τον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιο Γαλίτη.

EBE_60
Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Γαλάνης
EBE_68
Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Πέτρος Βασιλειάδης

Μετά την τιμητική εκδήλωση ακολούθησε υπό την προεδρία του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπου Ατματζίδη η εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Χρήστου Καρακόλη με θέμα: «Επιστημονικές Εκδόσεις των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών και Μετάφραση». Επόμενος και τελευταίος ομιλητής της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ήταν ο Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Nida της Νέας Υόρκης κ. Phil Towner με θέμα: «Eugene Nida and the So-Called “Power-Turn” in Translation Studies».

EBE_161

To πρωί του Σαββάτου κατά την πρώτη συνεδρία υπό την προεδρία του καθηγητή του Ελληνικού Βιβλικού Κολεγίου κ. Ιωάννη Κρεμμύδα, πραγματοποιήθηκαν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη από τον Διευθυντή του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου κ. Ιωάννη Τσεβά με θέμα: «Η Προσφορά της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας στις Ευαγγελικές Εκκλησίες στην Ελλάδα» και η δεύτερη από τον αναπληρωτή καθηγητή του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστήμιου της Ρώμης κ. Vasile Babota με θέμα: «Η Βουλγάτα στην Καθολική Εκκλησία».

EBE_180

Στη δεύτερη συνεδρία υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Φώσκολου υπήρχαν σύμφωνα με το πρόγραμμα τρεις εισηγήσεις. Η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη εισηγήθηκε το θέμα: «Σύγχρονες Ερμηνευτικές Μέθοδοι και Μετάφραση της Βίβλου». Στη συνέχεια ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης μίλησε με θέμα: «Η Βίβλος στη λειτουργική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ο Σύμβουλος Α΄ ΥΠΑΙΘ-ΙΕΠ κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου εισηγήθηκε το θέμα: «Η μετάφραση της Βίβλου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

EBE_286

Κατά το τελευταίο μέρος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Το μέλλον του μεταφραστικού έργου και η συνεργασία της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας με τις Εκκλησίες». Σε αυτή συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβαστιανός Ροσσολάτος και ο Ποιμένας της Α΄ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθηνών Παναγιώτης Κανταρτζής. Τη συζήτησε συντόνιζε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.

EBE_357

Στο διήμερο αυτό συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μάριος Μπέγζος, οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, καθηγητές των δύο Θεολογικών Σχολών, τα μέλη της νέας μεταφραστικής ομάδας της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου απ’ όλες τις εκκλησιαστικές παραδόσεις.

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούνταν από τους: Μιλτιάδη Κωνσταντίνου (Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ), Χρήστο Καρακόλη (αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ) και Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ).

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.