Εγκαινιάστηκε η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Πριν λίγες ώρες εγκαινιάστηκε στο χώρο της HELEXPO η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με το σύνθημα «Μ΄ ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Οργανωτές είναι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), η HELEXPO και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και λαμβάνει χώρα στα περίπτερα 13 και 15.

Στα εγκαίνια της 9ης ΔΕΒΘ παρευρέθηκαν ο υπουργός πολιτισμού της Σερβίας κ. Πρέντραγκ Μάρκοβιτς, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελλισάρη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO κ. Πάρις Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου, των γραμμάτων και του εμπορίου. Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον ηθοποιό κ. Άρη Σακελλαρίου.

Φέτος τιμώμενη Χώρα είναι η Σερβία με ισχυρό λογοτεχνικό προφίλ εντός κι εκτός Βαλκανίων. Κορυφαίοι Σέρβοι, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης έρχονται ως καλεσμένοι στην 9η ΔΕΒΘ. Από τη Βαλκανική χερσόνησο συμμετέχουν επίσης 15 ποιητές και ποιήτριες στο 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης με πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές, εκτός Ελλάδας (Αλβανία, Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν δύο πρόσωπα διεθνούς ακτινοβολίας. Ο διάσημος Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο του βιβλίο. Πρόκειται για αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με τίτλο «Κι εγώ πού είμαι σ’ αυτή την ιστορία;». Ο Κουστουρίτσα συζήτησε για αρκετή ώρα με τους συγγραφείς Νίκο Παναγιωτόπουλο και Σώτη Τριανταφύλλου για το έργο του. Τη συζήτηση παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Το Σάββατο το απόγευμα στις 18.30 η δημοφιλής Βρετανή συγγραφέας του «Νησιού» Βικτόρια Χίσλοπ θα μιλήσει με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα, το «Νήμα». Σε αυτό πρωταγωνιστεί η Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 200 εκδότες, 190 Έλληνες συγγραφείς και 36 διεθνείς λογοτεχνικές προσωπικότητες σ’ ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα (200 εκδηλώσεις). Η 9η ΔΕΒΘ εγκαινιάζει με τη θεματική έκθεση «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης» το αφιέρωμα που οργανώνει η πόλη της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωσή της στον ελλαδικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται ένας κύκλος συναντήσεων «Μνήμη και Ιστορία» (31 εκδηλώσεις, 3 εικαστικές εκθέσεις, 1 θεματική έκθεση βιβλίων). Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έχουν οργανωθεί ομιλίες με συγγραφείς και επιστήμονες, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και διάλογος με σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες από τον χώρο της λογοτεχνίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης μπορούν να επισκεφθούν την παραδοσιακή Παιδική Γωνία, τη Γωνιά των Εφήβων, το Περίπτερο Φιλαναγνωσίας για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, το Περίπτερο «Νικηφόρος Βρεττάκος» με αφορμή το επετειακό έτος, το Περίπτερο Ρήγας Φεραίος, με αφορμή την έκδοση σπάνιων σχετικών εκδόσεων από το αρχείο του Γιώργου Δολιανίτη, το Φιλολογικό Καφενείο, ενώ παράλληλα μπορούν ν’ ανιχνεύσουν νέες αισθητικές και καλλιτεχνικές προτάσεις ακολουθώντας τον «Περίπατο Πολιτισμού» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και στη θάλασσα του Θερμαϊκού.

Περισσότερα για την 9η ΔΕΒΘ και πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα:

http://www.thessalonikibookfair.com/

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.