Διάλεξη του Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσενίου στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ για τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος (Καρδαμάκης), διδάκτωρ Θεολογίας, έδωσε διάλεξη με θέμα «Ὁ ρόλος τῆς ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί Θεολογίας γιά τήν Εὐρώπη» την 20η Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του 4ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των μεταπτυχιακών μαθημάτων του Διευθυντή του Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., Καθηγητή Πατρολογίας κ. Χρήστου Αραμπατζή.

O ομιλητής αναφέρθηκε αρχικά στις σχέσεις Ευρώπης και Ορθοδοξίας από την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ το 1981 και ακολούθως των ορθοδόξων κρατών της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και στην παρουσία των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών εντός ευρωπαϊκών χωρών∙ στη συνέχεια μίλησε για το ευρωπαϊκό ζήτημα ως ανθρωπιστικό ζήτημα και για τη σχέση της Ορθόδοξης Θεολογίας με τον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό. Καταλήγοντας πρότεινε ως λύση στην κρίση και τα σύγχρονα προβλήματα της Ευρώπης τον Επανευαγγελισμό τονίζοντας την αξία του βιώματος ως προτύπου και της προσευχής στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

Παρέστησαν ως ακροατές ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας και Καθηγητής Λειτουργικής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, η Καθηγήτρια Ομιλητικής κ. Δήμητρα Κούκουρα, ο Επίκουρος Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του μαθήματος των Θρησκευτικών κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης και πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με αφορμή ερωτήματα που υπεβλήθησαν από το ακροατήριο. «Ένα καντήλι σε μια γωνιά, λίγο λιβάνι και την πίστη της γιαγιάς …» αντιπρότεινε ο ιεράρχης ως πρώτο βήμα της νέας γενιάς στη σημερινή κατάσταση εκκοσμίκευσης, κρίσης της πίστης, αμφισβήτησης, σχετικοποίησης της αλήθειας, αθεΐας και διάλυσης της κοινωνίας των προσώπων ευελπιστώντας στο θαύμα και το έλεος του Θεού. Ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος θα ομιλήσει εκ νέου κατά την εξαγγελία του Καθηγητή κ. Αραμπατζή στα πλαίσια των μαθημάτων του τον Φεβρουάριο του επερχόμενου έτους.

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Μητροπολίτης Αυστρίας.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.