Το κήρυγμα των Πατέρων και η αποδοχή του από τους ακροατές τους στην εποχή τους και σήμερα

Albania_656

Με θέμα «Το κήρυγμα των Πατέρων και η ιστορία της πρόσληψής του» πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης από τις 9-11 Οκτωβρίου 2014 επιστημονικό συνέδριο, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών διδασκάλων και νεαρών ερευνητών από επιφανή Α.Ε.Ι. των ΗΠΑ (University of Chicago, Princeton Theological Seminar, Duke University, Valparaiso University, University of Jos, Boston College School of Theology, St Vladimir’s Orthodox Theological Seminar),  του Καναδά (Universite de Canada), της Ευρώπης (Leuven, Graz, Zurich, ΑΠΘ) και της Ν. Αφρικής (University of South Africa). Οι ομιλητές με πέντε κεντρικές εισηγήσεις και 20 παράλληλες ανακοινώσεις προσέγγισαν το θέμα του συνεδρίου από ποικίλες πλευρές. Κατά την εναρκτήρια συνεδρία ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, βιβλικός θεολόγος που διετέλεσε Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης, ανέπτυξε το θέμα «Η αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου: Το υπόμνημα του Ιωάννου Χρυσοστόμου στο Βιβλίο του Ιώβ», ενώ παράλληλα με την ερμηνευτική προσέγγιση του Μεγάλου Διδασκάλου της Εκκλησίας έδωσε και τις σύγχρονες προεκτάσεις του.

Οι υπόλοιπες εξίσου υψηλού επιπέδου εισηγήσεις και ανακοινώσεις ασχολήθηκαν με τον διάλογο που αναπτύσσουν τα πατερικά κείμενα της ελληνόφωνης και της λατινόφωνης γραμματείας με τους αποδέκτες τους, ενώ παράλληλα παρουσιάσθηκε εισήγηση για τη διαχρονική θέση του άμβωνα μέσα στον ναό και τη σχέση του με το κήρυγμα. Τέλος εξετάστηκε το πατερικό ομιλητικό παράδειγμα  όπως διαμορφώθηκε από τους Καππαδόκες Πατέρες και τον Ιωάννη Χρυσόστομο και η επίδρασή του στους μεταγενέστερους κήρυκες της Βυζαντινής περιόδου μέχρι και σήμερα.

Το συνέδριο, που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, οργανώθηκε από το Pappas Patristic Institute. Πρόκειται για ένα ερευνητικό κέντρο, το οποίο λειτουργεί στα πλαίσια της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης και έχει ως στόχο του την καλλιέργεια, την προβολή και τη δυναμική προσέγγισή της πατερικής θεολογίας στον σύγχρονο κόσμο. Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το έτος 2003 με γενναιόδωρη χορηγία των ομογενών Στεφάνου και Αικατερίνης Πάππα και συνεργάζεται με τα άλλα σεμινάρια και πανεπιστήμια της Βοστόνης, ως μέλος του Boston Theological Institute.

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.