Προσφώνηση στο Συνέδριο «Θεολογία και σύγχρονη φυσική» του π. Βασιλείου Καλλιακμάνη, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής

CERN_15

«Έχτισες τα σύμπαντα Με τη σοφία σου,

Και μεγαλύνονται αιώνια·

Με τη δική μας σοφία, Όταν είναι σοφία,

Γνωρίζοντάς τα Πιότερο τα μεγαλύνουμε»

Αξιότιμε Κύριε Αναπληρωτά Πρύτανη, Αξιότιμε Κύριε Διευθυντά του Γραφείου Διεθνών Σχέ­σεων του CERN, Κύριε Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών, Κύ­ριε Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Κύριε Πρόεδρε του Τμήματος Θεο­λογίας, Κύριε Αναπληρωτά Πρόεδρε του Τμήματος Θεο­λογίας, Κύριε Αναπληρωτά Πρόεδρε του Τμήματος Θεάτρου, Κύριοι Καθηγητές, Κύριοι Ομότιμοι καθηγητές, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φοι­τη­τές και φοιτήτριες. Με τους στίχους ενός παλαιού μας δασκάλου σας καλωσορίζουμε απόψε εκ μέρους του Τμή­ματος Θεολογίας του Αρι­στο­τελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πνευματικό αυτό συ­μπό­σιο.

Όταν πριν από ένα χρόνο αρχί­ζα­με να σχεδιάζουμε δειλά-δειλά το παρόν συνέδριο, δεν μπο­ρού­σαμε να σκε­φ­θούμε, ότι θα προκαλούσε τόσο με­γά­λο ενδιαφέρον για την πα­νε­πιστημιακή κοινότητα, τους φοιτη­τές αλλά και το κοινό της πό­λης και ευρύτερα την κοινωνία. Η αθρόα προσέ­λευ­ση και παρουσία σας αποτελεί αφε­νός ευχάρι­στη έκ­πλη­ξη και αφε­τέ­ρου μας φορτώνει με ευθύ­νες. Πιστεύω όμως, ότι θα ανταποκρι­θού­με στις προσδοκίες σας χάρη στους εκλεκτούς εισηγητές μας αλλά και τη δική σας συμμετοχή στη συ­ζή­τηση. Οι ερω­τή­σεις σας θέλω να πιστεύω ότι θα είναι οξυδερκείς και εύ­στοχες.

CERN_114

Το γενικό θέμα, όπως έχει ήδη ανα­κοι­νωθεί, είναι: «Θεολογία και σύγχρονη φυσική: Ο άνθρωπος ανά­με­σα στο μυστήριο του Θεού και το μυστήριο του Σύμπαντος». Αφήνοντας πίσω την πολεμική μεταξύ θεο­λο­γίας και επιστήμης που αναπτύχθηκε στο πα­ρελθόν, υπερβαί­νοντας την α­­μοι­­βαία αδιαφορία και ίσως την αμοιβαία πε­ρι­φρόνηση των δύο περιοχών που ακο­λούθησε, βρισκόμαστε σήμερα συνδιαλεγόμενοι στο ίδιο πνευ­ματικό τρα­πέζι. Κι ο κάθε χώρος, το κάθε πεδίο, θα προσκομίσει ότι πολυ­τι­μό­­τερο έχει, διότι μας ενδιαφέρει ο Άνθρωπος και η νοηματοδό­τη­ση της ζωής του πέρα από ιδεολογικές ή άλλες αγκυλώσεις. Μας ενδια­φέρει ο άνθρωπος όχι απλώς ως βιολογική μονάδα, αλλά ως ψυχο­σω­μα­τική οντό­τητα με θεία κατα­γω­γή και ουράνιο προορισμό.

Αναφέρεται στη Φιλοκαλία ότι, ο φωτιζόμενος άνθρωπος ποθεί τον Ποι­ητή όταν θεωρεί χωρίς εμπάθεια το κάλλος και τη χρησιμότητα κάθε πρά­γματος κι όταν κατανοεί τον ουρανό, τη σελήνη, τα άστρα, τα σύν­νε­φα, τους ανεμοστρόβιλους, τις βροχές, το χιόνι, το χαλάζι, -που το νερό πα­γώνει παρά τον τόσο καύσωνα-, κι έπειτα τις βροντές, τις αστραπές… τη γη, τη θάλασσα, τα αμέτρητα κτήνη, τα άπειρα γένη, ήμε­ρα και άγρια, των φυτών και των βοτάνων. Βλέπει σε όλα την τάξη, τη σταθερότητα, τα με­γέθη, τα κάλλη, το ρυθμό, τη συνάφεια, την αρμονία, τη χρησιμότητα, την ομόνοια, την ποικιλία, την τέρψη, τη στάση, την κίνηση, τα χρώματα, τα σχήματα, τα είδη… Και θαυμάζει το Δημιουργό, πώς από την ανυ­παρ­ξία με μόνη την εντολή του, δημιούργησε τα τέσσερα στοιχεία, και πώς ενώ είναι αντίθετα δεν αλληλοκαταστρέφονται, και πώς από τα τέσσερα στοιχεία έκανε τα πάντα για μας. Αν κι αυτά είναι μικρά σε σύγκριση με τη συγκατάβαση του Χριστού και τα μελλούμενα αγαθά. Όλα λοιπόν έγι­ναν για τον άνθρωπο. Και ίσως αυτό να το ξεχνάμε.

CERN_1

Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέ­βα­λαν στην διοργάνωση του Συνε­δρίου αυτού. Καταρχήν ευχαριστώ τους εκλε­­κτούς εισηγητές και τους προέδρους των συνεδριών. Ακόμη, την Επι­τρο­πή Ερευνών του Α.Π.Θ., τον Αναπληρωτή Πρύ­τανη κ. Γιάννη Τζι­φό­πουλο, τον Διευθυντή του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του CERN, τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., το ηλεκτρονικό περιοδικό Πεμπτου­σία και τους δύο φυ­σικούς και Διδάκτορες του Τμήματος Θεο­λο­γίας Πα­να­γιώ­τη Χαρίτο και Πέτρο Πανα­γιω­τόπουλο. Τέλος ευχαριστώ κι όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Τμήματος Θεο­λο­γίας και βρί­σκε­σθε εδώ απόψε.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.