Η προσφώνηση του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Ιωάννη Καραβιδόπουλου στα 20ά ΠΑΥΛΕΙΑ

D90_19

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι συναπτά έτη πολύπλευρης μελέτης του Παύλειου λόγου, θησαυρισμένης σε είκοσι αντίστοιχους τόμους. Οι τόμοι αυτοί αποτελούν μια σοβαρὴ προσφορά στα θεολογικά γράμματα του τόπου μας και τελικά στον Πολιτισμό. Μια εικοσαετία με ευρὺ θεματικὸ φάσμα που ξεκινάει από το κήρυγμα του Παύλου στη Βέροια (1ο Συνέδριο),  απλώνεται διαδοχικὰ στο κήρυγμά του στη Μακεδονία (2ο Συνέδριο), στην Ευρώπη και τον χριστιανικό πολιτισμό της (3ο ), στην Ελλάδα (4ο), και καλύπτει περιοχές κατά τα επόμενα έτη όπως το φυσικὸ περιβάλλον (5ο), τον Χριστό στο κήρυγμα του μεγάλου Ἀποστόλου (6ο), την Εκκλησία και τον κόσμο (7ο), τον άνθρωπο γενικά (8ο), τη γυναίκα ειδικότερα (9ο), τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό (10ο), τη σχέση Εκκλησίας και κόσμου (11ο), την κριτική της σύγχρονης ειδωλολατρίας (12ο), τον εξέχοντα ερμηνευτή του Παύλου Ιωάννη τον Χρυσόστομο (13ο), τη ξενοφοβία και φιλαδελφία, (14ο), την οικογένα (15ο) –πάντα υπό το πρίσμα της Παύλειας θεολογίας– την Εκκλησία ως θεσμό και ως χάρισμα (16ο), την πνευματική πατρότητα (17ο), την ελευθερία και ευθύνη του ανθρώπου (18ο), την εξουσία και διακονία στην κοινωνία και την Εκκλησία ειδικότερα (19ο) και φέτος στο εικοστό –με τη Χάρη του Θεού- συνέδριο τη σχέση Απ. Παύλου και Πολιτισμού.

Μια εικοσαετία, στην οποία πέρασαν από το βήμα αυτό ομιλητές, άνδρες και γυναίκες, προερχόμενοι από τις δύο Θεολογικές Σχολές της χώρας μας, από ομόδοξες Σχολές, σε μερικές περιπτώσεις και από ετερόδοξες, του εξωτερικού. Επίσκοποι και μοναχοί (προερχόμενοι είτε από το  Ἅγιον  Ὅρος είτε από άλλες μονές της Ελλάδας) και μοναχές. Επίσης ομιλητές από επιστήμες εκτός της Θεολογίας, όπως π.χ. από τη Φιλοσοφία, τη Φιλολογία, την Ιατρική, τη Νομική, τη Φυσική και Αστροφυσική, και την Παιδαγωγική, που με τις γνώσεις τους και το δικό τους επιστημονικό πρίσμα προσέγγισαν την Παύλεια διδαχή και εμπλούτισαν το θεολογικό λόγο σε πολλαπλά επίπεδα.

D90_6FC

Σε μια εποχή διεπιστημονικών συνεργασιών και διεθνών προγραμμάτων η προσέγγιση του Απ. Παύλου έγινε από πολλές οπτικές γωνίες και όσοι παρακολούθησαν όλα τα συνέδρια, ή έστω τα περισσότερα από αυτά, θα συμφωνήσουν ότι κάθε φορά φεύγαμε σοφότεροι αλλά και πιο αποφασισμένοι την επόμενη χρονιά να ακούσουμε περισσότερα και από ακόμη διαφορετικότερα πρίσματα.

Τα Παύλεια δεν είναι υπόθεση μόνο μιας τοπικής Εκκλησίας, ιδρυμένης από τον Απ. Παύλο, όσο κι αν η πρωτοβουλία ανήκει στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, αλλά σύνολης της Εκκλησίας του Χριστού. Τούτο μαρτυρεί σαφώς η παρουσία εδώ και στα είκοσι συνέδρια εκπροσώπων όλων των πρεσβυγενών Πατριαρχείων, των λοιπών Πατριαρχείων και των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, που με τις προσφωνήσεις τους μετέφεραν τις ευλογίες τον εκκλησιαστικών ηγετών τους. Παράλληλα δεν είναι υπόθεση μόνο της Εκκλησίας εν στενή εννοία, εφόσον μέλη της είναι και οι πολιτικοί, νομαρχιακοί, δημοτικοί, στρατιωτικοί και λοιποί άρχοντες της πόλης, που μετέχουν με ζήλο και με τις θερμές προσλαλιές τους εμπλουτίζουν τα συνέδριά μας αυτά.

Η προσφορά του Παύλου στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό δεν προσμετρείται μόνο με τα λαμπρά αρχιτεκτονικά εκκλησιαστικά μνημεία τα αφιερωμένα στη μνήμη του, ούτε με τα αριστουργήματα της Βυζαντινής και Δυτικής ζωγραφικής τέχνης, με τα λογοτεχνικά και θεολογικά έργα, αλλά κυρίως με την θεολογική και ανθρωπολογική του επίδραση στην αναγνώριση της αξίας του ανθρώπου ως εικόνας του Θεού από τον άλλο άνθρωπο, του κάθε ανθρώπου ομόθρησκου ή αλλόθρησκου, συμπολίτη ή ξένου, άνδρα ή γυναίκας, μικρού ή μεγάλου, σημαντικού ή ασήμαντου, του κάθε ανθρώπου «δι᾽ ὃν Χριστὸς ἀπέθανεν» (Α΄ Κορ. 8,11).

D90_123

Κλείνοντας την προσφώνηση αυτή εκφράζουμε ως επιστημονική επιτροπή –αυτή αποτελείται από τους Καθηγητές κ. Γαλάνη, κ. Ατματζίδη και τον ομιλούντα– την ευγνωμοσύνη μας προς τον Θεό που μας αξίωσε να διακονήσουμε επί μια εικοσαετία με τη Χάρη Του στα είκοσι αυτά Συνέδρια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και των καθηκόντων που μας ανετέθησαν, και ευχόμαστε καλή επιτυχία και στα φετινά 20ά Παύλεια.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.