Απολογισμός του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Απόστολος Παύλος και Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς: Aπό την Οικουμενική στην Ησυχαστική Θεολογία»

18-200_31Το Διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., «Απόστολος Παύλος και Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς: Aπό την Οικουμενική στην Ησυχαστική Θεολογία», το οποίο διοργάνωσαν τα δύο ερευνητικά Κέντρα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, το Κέντρο Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και το Κέντρο Αποστόλου Παύλου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Κειμενικής και Ερμηνευτικής Εκκλησιαστικής Παράδοσης του Τμήματος, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, στο Δ΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Υπήρξε, κατά κοινή ομολογία όλων, μία πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ερμηνευτικής πρόσληψης του κειμένου και της θεολογίας του αποστόλου Παύλου από τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά και, ευρύτερα, από την ησυχαστική θεολογία που εκπροσωπεί. Συγκεκριμένα, οι εργασίες δεν περιορίσθηκαν στο πρόσωπο ή στο έργο μεμονωμένα του ενός ή του άλλου αγίου, αλλά εστίασαν στη συνάντηση της θεολογικής τους σκέψης και στον διάλογο που προέκυψε από τη συνάντηση αυτή μέσα στον ενιαίο χώρο της εκκλησιαστικής παράδοσης.

18-200_32Κατά τις δύο ημέρες του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν 6 πυκνές συνεδρίες, στις οποίες μίλησαν 21 ομιλητές, 16 καθηγητές και λέκτορες του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και 5 καθηγητές άλλων Τμημάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Το Συνέδριο παρακολούθησαν καθηγητές των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.,  θεολόγοι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σχολικοί σύμβουλοι, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, αλλά και αρκετοί ενδιαφερόμενοι από άλλους χώρους. Η συμμετοχή του κοινού και ο διάλογος που ακολουθούσε τις διαλέξεις των εισηγητών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του θέματος και των θέσεων που διατυπώθηκαν κατά τις συνεδρίες.

Δείτε περισσότερα παρακάτω:

Κέντρο Αποστόλου Παύλου

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.