ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

18-200_14C

Από την επιστημονική-οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου

Με θεία λειτουργία και αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2014 από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες πρ. Ερζεγοβίνης Καθηγητή κ. Αθανάσιο Γιέφτιτς και Αρκαλοχωρίου Καθηγητή κ. Ανδρέα Νανάκη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, άρχισε το διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο προς τιμήν και μνήμην του Καθηγητή της Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.  Ιωάννη Φουντούλη, με γενικό θέμα “50 χρόνια λειτουργικής έρευνας και διακονίας”.

Στη συνέχεια στην κατάμεστη από Επισκόπους (Θεσσσαλονίκης, πρ. Ερζεγοβίνης, Αμορίου και Βύλλιδος), ιερείς, ακαδημαϊκούς δασκάλους, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και εκπαιδευτικούς αίθουσα τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσιάσθηκαν οι εισηγήσεις της Α΄ θεματικής ενότητας με τίτλο: “Η συμβολή του Καθηγητή Ι. Μ. Φουντούλη στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας” σε δύο συνεδρίες από τους εξής ομιλητές: πρωτοπρ. π. Αλκιβιάδη Καλύβα (Η Ορθόδοξη Λατρεία στη Διασπορά. Η περίπτωση της Αμερικής), Καθ. Βασίλειο Groen (Οι αποφάσεις της Β’ Βατικανείου Συνόδου για τη θεία λατρεία-Προβληματισμοί), Μητροπολίτη πρ. Ερζεγοβίνης Καθηγητή Αθανάσιο Γέφτιτς (Η συμβολή του Καθηγητή Ι. Μ. Φουντούλη στη λειτουργική πράξη της Σερβίας), Καθηγούμενο Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίο (Αθωνική λειτουργική παράδοση στο έργο του Ι. Μ. Φουντούλη). Κατά την έναρξη, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Καθ. Μιχαήλ Τρίτος εξήρε το ήθος του τιμώμενου καθηγητή και τη θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στην αναγνωρισμένη συμβολή του στη λειτουργική έρευνα και την εκκλησιαστική διακονία, ενώ κοινός τόπος των τεσσάρων ομιλητών που ακολούθησαν υπήρξε η βασική θέση του επιφανούς λειτουργιολόγου, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για τους μεταγενέστερους: ο προσήκων σεβασμός προς τα ουσιώδη και η ανάγκη να διακρίνονται από τα περιπτωσιακά και τυχαία, με κριτήριο τις ποιμαντικές ανάγκες και τον περιρρέοντα μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι εισηγήσεις προκάλεσαν ενδιαφέρουσα συζήτηση κυρίως ως προς το θέμα της αποδόσεως των λειτουργικών κειμένων στη ζωντανή γλώσσα του εκκλησιαστικού πληρώματος και τα νέα προβλήματα που αναφύονται, όπως φαίνεται και από την πρακτική της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας,  ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις της Β’ Βατικανείου Συνόδου.

18-200_12

Το επιστημονικό συνέδριο συνεχίζεται το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου στη Θεολογική Σχολή με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις 20 ειδικών ερευνητών, που θα περιστραφούν στις θεματικές ενότητες «Λογική Λατρεία» και «Θεολογία και Λατρεία». Το απόγευμα της Πέμπτης, ώρα 6.30 μ.μ. οι εργασίες θα λήξουν με την πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου θα παρουσιασθεί εν συντομία η προσωπικότητα του καθηγητή και ο τιμητικός τόμος  “Γηθόσυνον σέβασμα”.

Η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και ειδικότερα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούμενη από τους Προέδρους των δύο Τμημάτων κκ. Γιάγκου και Σταμούλη και τους Καθηγητές Δήμητρα Κούκουρα, Παναγιώτη Σκαλτσή, Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Σκρέττα και Λέκτορα Τρύφωνα Τσομπάνη, εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς τους χορηγούς του διεθνούς συνεδρίου, χάρη στους οποίους κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συμπόσιο τιμής με ειδικούς ερευνητές στα θέματα λατρείας και τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου. Συγκεκριμένα:

Επιτροπή Ερευνών Α.Π.Θ., Εκδοτικούς Οίκους Καγιά και Κυριακίδη και τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Βεροίας, Γλυφάδος, Εδέσσης, Ηλείας, Ιεραπύτνης, Καισαριανής, Κασσανδρείας, Καστορίας, Κηφισίας, Μαρωνείας, Ναυπάκτου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Νέας Κρήνης, Νέας Σμύρνης, Ξάνθης, Ρόδου, Φλωρίνης, Χαλκίδος και την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

18-200_18C

Share this post
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.