Χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητή Χρυσόστομου Σταμούλη στο 13ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο

StamoulisΣεβασμιώτατοι,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
αγαπητές φοιτήτριες και φοιτητές,

με ξεχωριστή χαρά χαιρετίζω το παρόν Διαχριστιανικό Συμπόσιο, με γενικό θέμα: Χριστιανικός βίος και πολιτική εξουσία. Ιστορικά ζητήματα και σύγχρονες προοπτικές στην Ανατολή και τη Δύση, που συνδιοργανώνουν για 13η συνεχόμενη φορά, το Ινστιτούτο Πνευματικότητας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης και το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία, πως τέτοιες προσπάθειες σε καιρούς χαλεπούς για τον παγκόσμιο πολιτισμό εξασφαλίζουν οίκο στην ελπίδα και αποδεικνύουν τη σημαντικότητα της συνάντησης, που αποτελεί δίχως άλλο βασικό σκοπό τόσο της εκπαίδευσης όσο και της Εκκλησίας. Και είναι σαφές, ότι αυτή η κοινή μας προσπάθεια, η οποία κρατά σχεδόν τριάντα χρόνια, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Κινείται, δηλαδή, με συνέπεια και σοβαρότητα στο δρόμο της πραγματικής γνωριμίας των δύο παραδόσεων, που χάραξαν αγαπητοί μας δάσκαλοι, χωρίς προκαταλήψεις, δίχως αυτοσκοπούς, καθώς εκείνο που κυριαρχεί είναι η ειρηνική διάθεση και η επιστημονική δεοντολογία.

Το φετινό μας θέμα, ο διάλογος της Εκκλησίας με τον πολιτισμό και ιδιαίτερα την πολιτική εξουσία, επίκαιρο όσο ποτέ, αξιοποιώντας την ιστορία,  αισιοδοξεί, εδώ στο Μιλάνο, 1700 χρόνια μετά την υπογραφή του διατάγματος των Μεδιολάνων, μέσα από τις άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των συναδέλφων να καταδείξει τη σημαντικότητα της παρέμβασης, αλλά και το μυστήριο της συμβολής. Να καταδείξει τη σπουδαιότητα του διαλόγου από τον οποίο δεν βγήκε ποτέ κανείς χαμένος.

IMG_509Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου για καλή επιτυχία και ταυτόχρονα τη θλίψη μου, διότι επείγουσες διοικητικές υποχρεώσεις με κρατούν μακριά σας, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματός μας, όμως,  καθηγητής Φώτιος Ιωαννίδης, αλλά και τόσοι καλοί συνάδελφοι από το Τμήμα μας, είναι εδώ για να συνεχίσουν αυτό το όμορφο ταξίδι που ξεκινήσαμε μαζί εδώ και πολλά χρόνια.

Να είστε όλοι καλά. Όλα κατ’ ευχήν.

Dr. Χρυσόστομος Α. Σταμούλης
Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.