Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Ιερωσύνη: εξουσία και διακονία στα έργα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου

Περίληψη της εισήγησης στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Εξουσία και Διακονία κατά τον Απόστολο Παύλο» (Βέροια 26-28 Ιουνίου 2013)

18-50_44Ο άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας ή Θεοφόρος αποτελεί μια εκκλησιαστική προσωπικότητα ορόσημο στην πορεία της χριστιανικής Εκκλησίας. Αν και ανήκει στην πρώιμη μεταποστολική περίοδο, η θεολογική συμβολή του στη διαμόρφωση και εμπέδωση της εκκλησιολογικής σκέψης και αυτοσυνειδησίας της Εκκλησίας θεωρείται ως τις μέρες μας μοναδική.

Στο παρόν κείμενο γίνεται μια προσπάθεια να περιγραφεί με συντομία η χριστοκεντρική κατανόηση της ιεροσύνης στο έργο του, το ευχαριστιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή ενσαρκώνεται στην διπλή, αλληλοσυμπληρούμενη διάστασή της ως εξουσία και διακονία, η τριπλή διάκριση που ίσως πρώτος, ο άγιος Ιγνάτιος καθιερώνει μεταξύ των ιερατικών βαθμών του επισκόπου, πρεσβυτέρου και διακόνου, καθώς επίσης και η μοναδική θέση και ρόλος του επισκόπου.

Με τη συνοπτική αυτή παρουσίαση επιδιώκεται να καταστεί σαφής ο αρμονικός τρόπος θεώρησης του χαρακτήρα της ιεροσύνης, ως εξουσία και διακονία, όπως αναδύεται μέσα από το έργο του αγίου Ιγνατίου, μακριά απο επικίνδυνες συχνά παρεκτροπές που εμφανίζονται διαχρονικά στον εκκλησιαστικό βίο.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.