8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Κάθε χρόνο κατά το μήνα Μάιο διοργανώνεται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και ειδικότερα στα περίπτερα 13 και 15. Πρόκειται για διοργάνωση, η οποία γίνεται συνήθως ένα μήνα πριν τη γνωστή έκθεση βιβλίου στην παραλία της πόλης και αποτελεί μείζον πολιτιστικό γεγονός. Κατά τη φετινή χρονιά η 8η ΔΕΒΘ έλαβε χώρα κατά τις 5-8 Μαΐου και ήταν εντυπωσιακότερη από κάθε άλλη φορά με 190 Έλληνες και ξένους συγγραφείς να παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις της. Και ενώ την περασμένη χρονιά τιμώμενη χώρα ήταν η Κίνα, φέτος τιμώμενες χώρες ήταν αυτές της Μέσης Ανατολής. Πάνω απ’ όλα κατά την 8η ΔΕΒΘ διερευνήθηκε από τους αρμόδιους φορείς το φλέγον ζήτημα για το μέλλον του βιβλίου αλλά και της ανάγνωσης μέσα από το σχολείο, με ένα διεθνές συνέδριο με θέμα: “Βιβλίο και εκπαίδευση. Τι πρέπει ν’ αλλάξει;”. Υπήρξαν επίσης πέντε θεματικές ενότητες, αφορμές-προτάσεις για τους επισκέπτες της:

1)   Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης» (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του).

2)   Γωνιά των περιοδικών λόγου και στοχασμού

3)   Focus στις νέες τεχνολογίες

4)   Η παραδοσιακή παιδική γωνιά

5)   Η νεαρή γωνιά των εφήβων

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την πλευρά του δημιούργησε τον “περίπατο πολιτισμού”,  ο οποίος κατάφερε να ενώσει το δημαρχιακό μέγαρο με τρία εμβληματικά μουσεία της πόλης και τον χώρο της ΔΕΒΘ, καθώς υλοποίησε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμμετείχαν εκτός από τους διάφορους συγγραφείς, πολιτικοί, ολυμπιονίκες, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, άνθρωποι της τέχνης αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ασφαλώς το ενδιαφέρον του κόσμου στράφηκε στους βραβευμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους άραβες λογοτέχνες που ήταν καλεσμένοι στην Έκθεση.

 

Πριν προχωρήσω παρακάτω θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά στην πλέον επίκαιρη συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής (19.00-20.00) στην αίθουσα Νίκου Γκάτσου (Περίπτερο 15) με αφορμή την έκδοση του συλλογικού έργου: Σελίδες στην οθόνη ή το χαρτί; Το μέλλον της ανάγνωσης, σε επιμέλεια Γιώργου Δαρδανού. Ομιλητές ήταν ο Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο καθώς το ηλεκτρονικό έντυπο έχει πλέον καθιερωθεί στον περιοδικό τύπο και προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και στα βιβλία (e-books).

Επίσης στη ΔΕΒΘ φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά έκθεση παλαιών αναγνωστικών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών-Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Στο περίπτερο 13 ανάμεσα στα παλαιά αναγνωστικά του 19ου και του 20ου αιώνα υπήρχαν και αρκετά εγχειρίδια θρησκευτικών. Στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο λειτουργούσε επίσης έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Μπενάκη. Οι φωτογράφοι Βούλα Παπαϊωάνου και Δημήτρης Χαρισιάδης είχαν εστιάσει το φακό τους σε θέματα από τα σχολεία της ελληνικής επικράτειας σε παλαιότερες περιόδους.

Έχοντας επισκεφτεί τρεις φορές την ΔΕΒΘ από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή και έχοντας παρακολουθήσει αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και εκδηλώσεις-συζητήσεις θα ήθελα να σημειώσω δύο μόνο από αυτές διότι κατά τη γνώμη μου ξεχώρισαν στις φετινές συζητήσεις και δικαίως συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου. Η μία ήταν η εντυπωσιακή συζήτηση των εφήβων με τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη (Σάββατο 18.00-19.30) με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου: Οι άνθρωποί μου, στη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκαν καυτά ερωτήματα από τους νέους ανθρώπους που είχαν κατακλύσει τη γωνιά των εφήβων. Αρκετοί από τους ανθρώπους από τους οποίους πήρε συνέντευξη ο γνωστός δημοσιογράφος και αυτές καταγράφονται στο βιβλίο του ανήκουν στο θρησκευτικό χώρο. Η δεύτερη και ίσως πιο συγκινητική εκδήλωση ήταν το αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη το πρωί της Κυριακής (11.00-12.00) με τον συγγραφέα-τραγουδοποιό Θωμά Κοροβίνη και τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Καζαντζή.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.