Τιμητική εκδήλωση για τον ομότιμο καθηγητή της κλασικής φιλολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Μαρωνίτη στην 10η ΔΕΒΘ

Αναμφισβήτητα η εκδήλωση της ημέρας και η σημαντικότερη όλων των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης ήταν η τιμητική εκδήλωση για τον διακεκριμένο πανεπιστημιακό δάσκαλο, ομότιμο καθηγητή κλασικής φιλολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Μαρωνίτη. Η εκδήλωση προς τιμήν του έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 19 Μαΐου και ώρα 13.00, στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ (Αίθουσα Θεματικού αφιερώματος Κ. Π. Καβάφης) σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής λογοτεχνίας, ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Μαρωνίτης τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Για την προσωπικότητα και το φιλολογικό του έργο μίλησαν οι: Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ, Ιωάννα Ναούμ, Λέκτορας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ, Γιώργος Παπαναστασίου, διευθυντής Iντσιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ινστιτούτο Μανόλη Τριανταφυλλίδη), Σταύρος Πετσόπουλος, εκδότης. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Γιώργος Κορδομενίδης, συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού «Εντευκτήριο».

Η αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση ήταν κυριολεκτικά κατάμεστη από κόσμο, ενώ και τα ΜΜΕ κάλυπταν ασταμάτητα το σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός. Κατά διάρκεια της προβολής φωτογραφιών από την πανεπιστημιακή καριέρα του, ο τιμώμενος καθηγητής βούρκωσε από συγκίνηση, ενώ το ακροατήριο χειροκροτούσε διαρκώς. Δίπλα του παρευρέθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος και εγκαινίασε την περασμένη Πέμπτη την 10η ΔΕΒΘ. Η επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με θεατρική ανάγνωση αποσπασμάτων από τη μετάφραση της «Οδύσσειας» του Ομήρου στα νέα ελληνικά από τον Δημήτρη Μαρωνίτη.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.