Ο π. Ιωάννης Λούβαρης γράφει για τον Καθηγητή Πέτρο Βασιλειάδη στην εφημερίδα ΚΑΘΟΛΙΚΗ

Οικουμενικό Συμπόσιο προς τιμήν του Καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη

Στις 14/1/2013 το Tμήμα θεολογίας του ΑΠΘ ετίμησε πρεπόντως τον κ. Πέτρο Βασιλειάδη, ομότιμο σήμερα καθηγητή βιβλικής θεολογίας, δίνοντας ένα συμπόσιο με θέμα: “Ο οικουμενικός διάλογος στον 21ο αιώνα: Πραγματικότητες, προκλήσεις και προοπτικές”.

Είναι πράγματι ένας από τους πρωτομάρτυρες της οικουμενικής κίνησης μέσα στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Πρόκειται για έναν ακούραστο και θαρραλέο λαϊκό θεολόγο που τιμά τον εαυτό του, την εκκλησία και την Θεσσαλονίκη σύμπασα. Βίωσε πραγματικά αυτό που ονομάζεται στη σύγχρονη θεολογία «Κοινό ή Γενικό ιερατείο των πιστών», ένα ιερατείο βασιλικό και ταυτοχρόνως προφητικό, με ό,τι αυτό σημαίνει βιωματικά, υπαρξιακά, εκκλησιολογικά και ευχαριστιακά. Ο Λόγος του Θεού που δίδασκε, τον μεταμόρφωσε κυρίως από το 1982. Βοήθησε να μεταφραστεί με άλλους πέντε η Καινή Διαθήκη στη νεοελληνική, μέσω της Βιβλικής Εταιρίας, εργάστηκε για την εξέλιξη και ανάπτυξη της σύγχρονης ελλαδικής και ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και της απανταχού, εργαζόμενος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και στα συνέδριά του, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δίδαξε στο εξωτερικό κ.τ.λ. Ο λόγος του Θεού δεν έμεινε άκαρπος σ’ αυτόν. Με τον τρόπο τον δικό του, τον απλό, τον άμεσο, θυμίζει τον αείμνηστο Σάββα Αγουρίδη, τον ομότιμο καθηγητή κ. Ιωάννη Καραβιδόπουλο, ανθρώπους ακούραστους και αξέχαστους.

Συχνά έφερνε τους μεταπτυχιακούς του φοιτητές στην Εκκλησία της Αμιάντου Συλλήψεως και στον Άγιο Βικέντιο του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, με τον επίσκοπό μας Ιωάννη Σπιτέρη, για την αλληλογνωριμία των Εκκλησιών μας

Έπιασε αμέσως το μήνυμα για Εκκλησία, Μία και Αγία, όπως την άφησαν ο Χριστός, οι Απόστολοι και οι 11 αιώνες κοινής Συμπόρευσης.

Ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης τιμήθηκε και έπρεπε να τιμηθεί. Μένει να αποτιμηθεί το έργο που αφήνει πίσω. Γι’ αυτό και πολλοί καθηγητές τον τίμησαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής. Παρευρέθη μεταξύ άλλων ο Καθηγητής και Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, ενώ μήνυμα έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Παρούσα ήταν και η γυναίκα του κ. Μαρίνα.

Του ευχόμαστε χρόνια πολλά και μακροημέρευση με υγεία και χαρά.

Π. Ιωάννης Λούβαρης. Λαζαριστής

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.