Ο Σεβασμιώτατος Βολοκολάμσκ στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτου

Προερχόμενος εξ Αγίου Όρους έφθασε χθες το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. Αρχικά επισκέφθηκε τον Πρύτανη κ. Ι. Μυλόπουλο και την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού κ. Δέσπω Λιάλιου και στη συνέχεια μετέβη στη Θεολογική Σχολή, όπου τον υποδέχθηκε ο Κοσμήτωρ της Σχολής Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος και οι καθηγητές. Ακολούθησε η διάλεξη του κ. Ιλαρίωνα με θέμα: «Θεολογική και θρησκευτική εκπαίδευση στην Εκκλησία της Ρωσίας».

Ο ομιλητής αφού έδωσε στατιστικά στοιχεία για τη λειτουργία των Θεολογικών Ακαδημιών και των Ιερατικών Σχολών, τόνισε με έμφαση: «Η αυστηρή τήρηση των εκκλησιαστικών αρχών και των καλυτέρων παραδόσεων της ρωσικής θεολογικής σχολής, αποτελεί απαρέγκλιτη επιλογή του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να εμπλουτίσουμε τη θεολογική κληρονομιά των μεγάλων μας προκατόχων, αρχής γενομένης από τη Σλαβο-Ελληνο-Λατινική Ακαδημία». Και κατέληξε: «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, Θεσσαλονικείς κατά την καταγωγή, κατέστησαν προσιτή στους Σλάβους όλη την αρχαία κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένου του Αριστοτέλη, της παμπλούσιας βυζαντινής παραδόσεως και της Αγίας Ορθοδοξίας. Κατέστησαν γεννήτορες των Σλαβικών γραμμάτων και του πολιτισμού, οι οποίοι δίδαξαν τους Σλάβους να σκέπτονται χριστιανικά και καθόρισαν το μέλλον τους».

Στο τέλος της ομιλίας ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου. Τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ προσφώνησαν ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής κ. Μιχαήλ Τρίτος και ο πρωτοπρεσβύτερος Καθηγητής π. Βασίλειος Καλλιακμάνης. Ο κ. Κοσμήτωρ αναφέρθηκε στη διαχριστιανικά καταξιωμένη προσωπικότητα του κ. Ιλαρίωνα, στο μεγαλείο της ρωσικής ορθοδοξίας και στη σχέση της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης με το σλαβικό κόσμο. Ο π. Βασίλειος παρουσίασε τη ζωή και το έργο του ομιλητή.

Στην αρχή της εκδηλώσης χορωδία φοιτητών από της ορθόδοξες σλαβικές χώρες έψαλε στην παλαιοσλαβική βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους. Την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα παρακολούθησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ο Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, καθηγητές της Θεολογικής σχολής και πλήθος φοιτητών.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.