Το Δ.Σ. του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών Και Περιβαλλοντικών Μελετών στον Οικουμενικό Πατριάρχη – Φως Φαναρίου

Το κείμενο προέρχεται από το ιστολόγιο Φως Φαναρίου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Μαρτίου 2013 στο γραφείο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Φανάρι η προγραμματισμένη συνάντηση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου του «Κέντρου Οικουμενικών, Iεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου», ως έκφραση τιμής και σεβασμού προς το Κέντρο της Ορθοδοξίας. Επίτιμος Πρόεδρος του επιστημονικού και ερευνητικού αυτού κέντρου είναι κατά το καταστατικό ο εκάστοτε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, και σήμερα ο ιερώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου υπήρξε επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Κατά τη συνάντηση αυτή ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου και Πρόεδρος του Δ.Σ. ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Πέτρος Βασιλειάδης, πλαισιούμενος και από τον Ταμία του Κέντρου κ. Γεώργιο Κουκουτσίδη, επέδωσε τον προσφάτως εκδοθέντα από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας τόμο με τον τίτλο: «ΜΝΗΜΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗ MΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΟΣ». Παράλληλα ο κ. Βασιλειάδης παρουσίασε το υπόβαθρο της δημιουργίας και τους στόχους του Κέντρου, του οποίου ιδρυτικά μέλη τυγχάνουν άπαντες οι αρχιερείς, οι οποίοι διαποιμαίνουν επαρχίες της επί αοιδίμου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης ενιαίας τότε Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ήτοι εκτός του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης και οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ως και επίσκοποι πνευματικά τέκνα του αοιδίμου Μητροπολίτου, ικανός αριθμός ακαδημαϊκών διδασκάλων, αλλά και μέλη των κινήσεων των αειμνήστων συνεργατών του, π. Ιακώβου Παυλάκη και π. Κωνσταντίνου Βαμβίνη.

Σκοπός της Εταιρείας είναι η προώθηση και θεολογική τεκμηρίωση κάθε μορφής οικουμενικού και διαθρησκειακού διαλόγου της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, η αλληλογνωριμία και ειρηνική συνύπαρξη των λαών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, της Ευρώπης αλλά και της υφηλίου, η προώθηση του αυθεντικού Ορθοδόξου Ιεραποστολικού ιδεώδους, η ενίσχυση των Ιεραποστολών της Εκκλησίας, καθώς και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κτιστής δημιουργίας κατά την εκκλησιαστική ορολογία. Μέλη της εταιρείας  είναι οι ομότιμοι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ: Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων Ροδόπουλος,  Αντώνιος – Αιμίλιος Ταχιάος, Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, Ιωάννης Ταρνανίδης, και Πέτρος Βασιλειάδης και οι καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας: Γεώργιος Μαρτζέλος, Ιωάννης Πέτρου, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, και Στυλιανός Τσομπανίδης.

Η Εταιρεία συνεργάζεται για την επίτευξη των στόχων της, με όλους τους σχετικούς με τους σκοπούς, πνευματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Εταιρεία Οικουμενικών Μελετών και Διορθόδοξης Πληροφόρησης, τους λοιπούς αρμόδιους φορείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας, και παγκόσμιους τοιούτους, θρησκευτικούς και κοσμικούς».

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. και για τη δημιουργία ενός τόσο σημαντικού φορέα για τη σύγχρονη μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, αλλά και για τη επίδοση του συγκεκριμένου τόμου στη μνήμη ενός εκ των πλέον προβεβλημένων αρχιερέων του Οικουμενικού θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τα πρώτα στάδια του πολυμερούς οικουμενικού διαλόγου. Συνεχάρη τους αδελφούς αρχιερείς που μετέχουν στον ιερό αυτό σκοπό, τον οποίο διακονεί το εν λόγω Κέντρο, αλλά και τους ιερείς και τους ελλογιμοτάτους ακαδημαϊκούς, από τους οποίους η Μήτηρ Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία αναμένει τους καρπούς των επιστημονικών θεολογικών των πονημάτων για το καλό της Ορθοδόξου μαρτυρίας στον κόσμο.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.