Η Υμνολογία της Μ. Εβδομάδος. Ένα επίκαιρο Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα στο Α.Π.Θ.

Το Εργαστήριο «Ελληνική Γλώσσα της Χριστιανικής Γραμματείας» του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., με σκοπό την υποστήριξη της μελέτης της ελληνικής γλώσσας των λειτουργικών κειμένων της Oρθοδόξου Εκκλησίας, και μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Α.Π.Θ., προσφέρει τα τελευταία χρόνια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο επαναπροκηρύσσεται το Πρόγραμμα «Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος: Γλωσσική προσέγγιση» (δέκατος κύκλος). Σκοπός του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός θεωρητικού και πρακτικού οδηγού, που θα λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο διεπιστημονικό εργαλείο  για την προσέγγιση και κατανόηση των υμνογραφικών κειμένων της Μ. Εβδομάδος, μέσα από τη μεθοδική γλωσσική και υφολογική  ανάλυση των πρωτότυπων κειμένων  και τον ανάλογο θεολογικό υπομνηματισμό. Διδάσκουν μέλη Δ.Ε.Π. και ομότιμοι καθηγητές των Τμημάτων Θεολογίας, Φιλολογίας και Μουσικών Σπουδών για την καλύτερη διεπιστημονική προσέγγιση των κειμένων. Ο  διδακτικός σχεδιασμός γίνεται από μέλος ΕΔΙΠ εξειδικευμένο σε θέματα διδακτικής.

Η ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού γίνεται σταδιακά, σε εβδομαδιαία βάση. Κάθε διδακτική ενότητα εκτός από τη γλωσσική διδασκαλία περιλαμβάνει μια σύντομη βιντεοσκοπημένη παρουσίαση για θέματα που αφορούν πρόσωπα και γεγονότα του υμνογραφικού κύκλου. Το Πρόγραμμα στηρίζεται στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση και υλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας διαχείρισης μαθημάτων Moodle.  Οι επιμορφούμενοι μπορούν να παρακολουθούν το πρόγραμμα και να μελετούν το υλικό οποιαδήποτε ημέρα και ώρα της εβδομάδος επιθυμούν, δίχως χρονικές δεσμεύσεις. Προβλέπονται επίσης και σύγχρονες τηλεσυναντήσεις κατά τη διάρκεια  του προγράμματος, για τυχόν διευκρινίσεις και απορίες. Παρέχεται ηλεκτρονικά πλούσιο διδακτικό υλικό και επιπλέον οι επιμορφούμενοι αποκτούν δωρεάν το ηλεκτρονικό βιβλίο (e book) Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος. Γλωσσική και υφολογική προσέγγιση (ISBN 978-618-82862-0-7/978-618-82862-1-4 (έκδοση 2016,  523 σελίδες).

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από 22 Φεβρουαρίου έως 20 Μαρτίου 2022.

Η προκήρυξη και περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του προγράμματος, τους διδάσκοντες και την αίτηση στον σύνδεσμο:
https://www.diaviou.auth.gr/programs/ymnografika-keimena-tis-m-evdomados-2/

Η Επιστημονική Υπεύθυνη

Άννα Κόλτσιου-Νικήτα

Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Διευθύντρια του Εργαστηρίου «Ελληνική Γλώσσα της Χριστιανικής Γραμματείας»

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.