Πρόσωπον προς Πρόσωπον. Τελετή αναγόρευσης του Αλέξανδρου Κ. Παπαδερού σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (επιμέλεια: Στυλιανός Τσομπανίδης), εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ                7

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α        11

Δέσποινα Κλαβανίδου, Αναπληρώτρια Πρύτανη ΑΠΘ, καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ            13

Θεόδωρος Ξ. Γιάγκου, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ      17

Παναγιώτης Σκαλτσής, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ              21

ΟΜΙΛΙΕΣ

Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Έπαινος προς τον Αλέξανδρο Παπαδερό κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης              29

Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός, «Πρόσωπον προς πρόσωπον».   40

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πρόγραμμα εκδήλωσης    69

Φωτογραφίες από την Τελετή    73

Προλογικό σημείωμα

Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης στην υπ’ αριθμ. 14/29-11-2018 Συνεδρία του, μετά από Εισήγηση – Πρόταση μελών του, αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον Άρχοντα Υπομνηματογράφο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αλέξανδρο Παπαδερό τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Στο πρόσωπο του κ. Αλεξάνδρου Παπαδερού το Τμήμα Θεολογίας διέκρινε τον ακάματο εργάτη του ευαγγελικού μηνύματος στον σύγχρονο κόσμο, τη διεθνή καταξίωσή του στον θεολογικό και εκκλησιαστικό χώρο, τη συμβολή του στην κατανόηση και καθιέρωση τουδιαλόγου τόσο ως «διαλογικής μαρτυρίας», όσο και ως «λειτουργικής διακονίας».

Ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και άλλα εκκλησιαστικά fora έδωσε τη μαρτυρία του για το οικουμενικό πνεύμα της Ορθοδοξίας. Στο πλούσιο εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο καταγράφεται το ενδιαφέρον του για τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των νέων, την αναγέννηση της Παιδείας και την πνευματική ανάταση του λαού μας. Σε κοινωνικό επίπεδο ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός εργάστηκε άοκνα για τη συμμετοχή του πληρώματος στη ζωή της Εκκλησίας, την επικράτηση του πνεύματος της δικαιοσύνης, της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των ανθρώπων.

Πρόκειται πράγματι για προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της θεολογικής σκέψης στα προβλήματα της εποχής μας, με λόγο σύγχρονο και εποικοδομητικό, με πρωτοβουλίες σημαντικές για τη σύνδεση Εκκλησίας και Κοινωνίας. Η πρόταση λοιπόν του Τμήματος για την απονομή του υψηλού τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στον κ. Αλέξανδρο Παπαδερό αποτελεί ελάχιστο δείγμα της όλης του προσφοράς στην Εκκλησία, τον σύγχρονο κόσμο και όλη την Οικουμένη.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΒΙΒΛΙΑ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.