Πέτρος Βασιλειάδης, Ρινίσματα καθημερινότητας: Θεολογικά και κοινωνικά

Ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book), το οποίο απαρτίζεται από τις θεολογικές και κοινωνικές παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στα συμβατικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, την τελευταία επταετία.

Από τον πρόλογο του βιβλίου

Το παρόν ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) είναι το τρίτο στη σειρά με αυτή την προσβάσιμη σε όλους μορφή. Διαφέρει από τα «Θέματα Βιβλικής Θεολογίας» (e-book 1) και τα «Βιβλικά, Ιστορικά και Θεολογικά Ανάλεκτα» (e-book 2), γιατί στερείται της απαραίτητης επιστημονικής τεκμηρίωσης. Αποτελείται από απλά «ρινίσματα» καθημερινών  θεολογικών και κοινωνικών παρεμβάσεών μου την τελευταία επταετία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στα συμβατικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με δοκίμια και αναλύσεις σε απλουστευμένη μορφή σοβαρών θεολογικών και κοινωνικών ζητημάτων της καθημερινότητας, τα οποία με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να μελετήσει ακόμη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όλα άρχισαν δύο μήνες πριν από την αφυπηρέτησή μου το 2012, μετά από παράκληση μερικών μαθητών μου να συνεχίσουμε την επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι εγώ, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς μου, ως εραστής των πάσης φύσεως νέων μορφών “χριστιανικής μαρτυρίας” συμφώνησα. Όπως αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία ανάρτηση που φιλοξενείται στο παρόν ηλεκτρονικό βιβλίο, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν σε έναν επικίνδυνο λαϊκισμό. Αυτό που θεωρήσαμε ως ένα μέγιστο αγαθό…οδήγησε στο να διαδίδονται ψεύδη (fake news) και αφηγήσεις μίσους». Πιστεύω, εντούτοις, πως η σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει και ευεργετικά αποτελέσματα. Η παρούσα έκδοση ελπίζω να δικαιώσει την αισιόδοξη αυτή πτυχή της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης.

Η επταετία, στην οποία αναφέρονται τα ρινίσματα δοκιμίων και αναλύσεων του βιβλίου, χαρακτηρίζεται από καταιγιστικές εξελίξεις. Τόσο στον εκκλησιαστικό και θεολογικό χώρο, όσο και στο εθνικό και παγκόσμιο στερέωμα. Θέματα όπως: η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Ουκρανική αυτοκεφαλία, το αίτημα για αναβίωση του θεσμού των διακονισσών, αλλά και του ρόλου των γυναικών στην Εκκλησία και την κοινωνία, οι προκλήσεις της θεολογικής εκπαίδευσης, το μάθημα των θρησκευτικών,  οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, οι οικουμενικές σχέσεις και η παγκόσμια χριστιανική μαρτυρία, αλλά και η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια οικονομία, η ομοφυλοφιλία και οι εν γένει σύγχρονες ανθρωπολογικές προκλήσεις, και τέλος η εθνική κρίση του α΄ εξαμήνου του 2015, απασχόλησαν την «επικαιρότητα». Την έκδοση του παρόντος τόμου επέβαλε και η ηλεκτρονική διάσωση μεγάλου αριθμού δημοσιεύσεών μου σε  ιστοσελίδες, στις οποίες παρέπεμπαν αναρτήσεις μου στο facebook, οι οποίες είτε έπαψαν να λειτουργούν (amen.gr), είτε για εντελώς ανεξήγητο λόγο απέσυραν όλες τις δημοσιεύσεις μου (panorthodoxcemes.blogspot.gr)!

Το τρίτο αυτό e-book μου αφιερώνεται στους αγαπητούς μαθητές μου, αρκετοί από τους οποίους μου επισήμαναν τις παραπάνω αναντιστοιχίες.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.