Ομιλία για τους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας με θέμα "Μέση Ανατολή και Χριστιανοί"

Ομιλία για τους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας με θέμα “Μέση Ανατολή  και Χριστιανοί” θα πραγματοποιήσει ο υποψ. δρ. Μπισάρα Εμπέιντ  την  Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 18.00 στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής  Σχολής του Α.Π.Θ.

Η Ομιλία εντάσσεται σε μια σειρά εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του  γνωστικού αντικειμένου της Θρησκειολογίας και ειδικώς του Ισλάμ για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

Για περισσότερες πληροφορίες: Αγγελική Ζιάκα (επίκ. καθ.),  ziaka@theo.auth.gr

Βιογραφικό του ομιλητή

Ο Bishara Ebeid γεννήθηκε στη Χάϊφα, στις 10/01/1985 απ’ όπου και έλαβε το απολυτήριο Λυκείου το 2003 στη θετική κατεύθυνση «φυσική-υπολογιστών». Στη συνέχεια με υποτροφία του Ελληνικού κράτους σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε τον Ιούλιο του 2009 με βαθμό Άριστα.  Έκτοτε συνεχίζει τις σπουδές του στην Ρώμη, όπου τον Φεβρουάριο του  2012 έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το Pontifical Oriental Institute-Rome με βαθμό ‘Summa cum Laude’ και ειδικότητα στην Πατρολογία και Συριακή, Κοπτική και Αραβο-Χριστιανική Γραμματεία. Το θέμα της διπλωματικής του ήταν: «Ευτύχιος Αλεξανδρείας. Ανάλυση των θεολογικών του λόγων στο ιστορικό του έργο». Σήμερα συνεχίζει στο  Ινστιτούτο Orientale τη διδακτορική του έρευνα με θέμα «Χριστολογικός διάλογος στην αραβική γλώσσα κατά τον 10ο αι. Σύγκριση μεταξύ Saʻīd ʼIbn Baṭrīq (μελχίτης συγγραφέας), Sawīrus ʼIbn al-Muqaffaʻ (κόπτης  συγγραφέας) και Ηλία της Nisibin (Νεστοριανός συγγραφέας)».

Ακολουθεί περίληψη της ομιλίας:

Μέση Ανατολή και Χριστιανοί: Κάνοντας Θεολογία στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο

Ο ερχομός του Ισλάμ τον 7ο μ.Χ. στην Μέση Ανατολή άλλαξε το θρησκευτικό χάρτη της περιοχής. Στην εισήγησή μας θα καταδείξουμε τις αλλαγές που συντελέστηκαν για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής μετά την επικράτηση του Ισλάμ και οι οποίες συνοψίζονται: α) σε  έναν νέο τρόπο ζωής, ḏimmah και β) σε μια νέα γλώσσα, την αραβική. Μετά από μια ιστορική αναδρομή, με σκοπό τη σκιαγράφηση της προσφοράς των  χριστιανών στην ανάπτυξη της αραβικής κουλτούρας, θα επιχειρήσουμε μια κριτική προσέγγιση για το ρόλο των χριστιανών σήμερα και για την κρίση  ταυτότητάς τους, και θα αναζητήσουμε απαντήσεις και λύσεις για το  μέλλον τους στην Μέση Ανατολή. Θα σχολιάσουμε την ετοιμότητα ή μη των χριστιανών να απαντήσουν στα ερωτήματα των αλλόθρησκων και ειδικώς των μουσουλμάνων για το αν θα μπορέσουν και πάλι να γίνουν γέφυρα επικοινωνίας και αγαθής συνύπαρξης μεταξύ «Ανατολής και Δύσης», και να συνεισφέρουν επικοδομητικά στις σημερινές προκλήσεις των γοργών και βίαιων αλλαγών που συντελούνται στο αραβικό κόσμο.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.