Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Διεθνές Διεπιστημονικό Οικουμενικό Συνέδριο με θέμα: «Η Οικονομική και Προσφυγική Κρίση: Οι Πολιτικές, Θρησκευτικές και Πνευματικές Διαστάσεις»

CEMES_3

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, με επιτυχία οι εργασίες του τριημέρου διεθνούς διεπιστημονικού οικουμενικού συνεδρίου, που οργάνωσαν στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με την υποστήριξη της Κοσμητείας και του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) και το Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα SALLUX, με θέμα «Η Οικονομική και Προσφυγική Κρίση. Οι Πολιτικές, Θρησκευτικές και Πνευματικές Διαστάσεις».

Το συνέδριο ξεκίνησε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, με τη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ και την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του CEMES, ομότιμου καθ. κ. Πέτρου Βασιλειάδη, ο οποίος έκανε μια εισαγωγική αναφορά στην παρούσα κατάσταση και τους στόχους του συνεδρίου (οικουμενικό, δι-επιστημονικό, και κυρίως αναλυτικό των αιτίων και συνεπειών από χριστιανικής πλευράς του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και την οικονομική, οικολογική και διαθρησκειακή του διάσταση).

Στη συνέχεια διαβάστηκε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε το συνεδριο. Χαιρετισμούς απευθυναν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλαδος, του Αρχιεπισκόπου της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα κ. Ιωάννη Σπιτέρη, π. Αγαπητός, ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ευαγγελικού Συνδέσμου κ Γεώργιος Καλοτεράκης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, και ο εκπρόσωπος του SΑLLUX , κ. Christiaan Meinen.

CEMES_25

Στην πρώτη συνεδρία υπό την προεδρία του Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, μίλησαν ο καθηγητής του Τιμίου Σταυρού. π. Εμμανουήλ Κλάψης, ο Δρ. Κώστας Μυγδάλης, σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, και ο Δρ. Paul Mills, εκπρόσωπος του κινήματος Relational Thinking. Όλοι τους ανέλυσαν την παρούσα κρίση, ο καθένας από την δική του σκοπιά, και η συνεδρία ολοκληρώθηκε με γόνιμο διάλογο μεταξύ των συνέδρων.

Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία υπό την προεδρία του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, στην οποία 3 εξέχοντες ομιλητές: ο αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος (ο οποίος μετέφερε και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου), ο ομότιμος καθ. της Χαϊδελβέργης κ. Ulrich Duchrow, εκπρόσωπος του Kairos Europa και ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός, σύμβουλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, παρουσίασαν ο καθένας τον φορέα που εκπροσωπεί και πώς ενεργούν πάνω στα θέματα της παρούσης κρίσεως.

Στην απογευματινή συνεδρία παρουσιάστηκε ζωντανά το έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απο τον κ Vincent Briard. Στη συνέχεια πήραν το λόγο αντιπρόσωποι ομάδων και κινήσεων που ασχολούνται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα. Από την Caritas Hellas η κ Μαρία Κουτάτζη και από τον Πανελλήνιο Ευαγγελικό Σύνδεσμο ο κ. Φώτης Ρωμαίος. Ακολούθησαν προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων από κοντινά κέντρα υποδοχής και από καταυλισμούς της Ευρώπης, από τον κ. Howard Stern, με παρέμβαση και του κ. Auke van der Helm, που μετέφερε την οπτική ενός χριστιανού της Ολλανδίας. Από τις σημαντικότερες στιγμές του συνεδρίου ήταν οι μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, χριστιανών και μουσουλμάνων. Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε τη γυναίκα και τα τέσσερα αδέρφια του, ήρθε στην Ελλάδα με τα υπόλοιπα παιδιά και τους συγγενείς του που επιβίωσαν.

Στην πρώτη συνεδρία της δεύτερης μέρας (Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018), υπό την προεδρία του ομότ. καθ της Χαϊδελβέργης κ. Ulrich Duchrow και της Αναπλ. Καθ. κ. Νίκης Παπαγεωργίου, ευρωβουλευτές και μέλη χριστιανικών πολιτικών κινήσεων της Ευρώπης παρουσίασαν τις δραστηριότητες  και το όραμα για την Ευρώπη με βάση τις χριστιανικές αξίες. Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Xριστιανικής Πολιτικής Κίνησης (ECPM) κ. Branislav Škripek αναφέρθηκε στο όραμα της ECPM και στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Christiaan Meinen ανέγνωσε την εισήγηση του ασθενούντος εκτελεστικού διευθυντού της SΑLLUX κ. Johannes de Jong, με θέμα «Πολιτισμός της ελευθερίας. Το SΑLLUX (άλας και φως του κόσμου) εντός και εκτός των ορίων της Ευρώπης». Τέλος, ο χριστιανός οικονομολόγος  Δρ. Paul Mills ανέπτυξε το όραμα του κινήματος Relational Thinking για ένα συν-ομόσπονδο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που στοχεύει σε ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με ισχυρά κράτη-μέλη, ένα σχέδιο δηλαδή ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα βασίζεται και διοικητικά αλλά και οικονομικά στις ανθρώπινες σχέσεις (relational plan for Europe).

CEMES_23

Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία με το γενικό θέμα: «Οι Εκκλησίες και το όραμά τους για την Ευρώπη πέρα από την κρίση», υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και του εκπροσώπου του εκ των χορηγών του συνεδρίου ιδρύματος Stichting Gave, κ. Auke der Helm. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Η Ορθόδοξη θεώρηση για την οικονομική και προσφυγική κρίση. Το όραμα για το μέλλον της Ευρώπης». Ακολούθησε ο Γραμματέας μελέτης οικονομικής και οικολογικής δικαιοσύνης του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), Rev. Dr. Peter Pavlovic, ο οποίος παρουσίασε το όραμα του Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Τρίτος ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου (Sant’ Egidio), Dr. Cesare Zucconi, ο οποίος ανέλυσε το θεολογικό σκεπτικό και τη δράση της κοινότητας αναφορικά με τα θέματα του συνεδρίου. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο ακτιβιστής Daniel Farzad, ο οποίος μέσω skype αναφέρθηκε στα προβλήματα των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, για το μέλλον της κοιτίδας αυτής της χριστιανικής Εκκλησίας, για τα προβλήματα θρησκευτικής ελευθερίας στην περιοχή, αλλά και πώς θα μπορούσε η Ευρώπη και οι Εκκλησίες να βοηθήσουν.

Το μεσημέρι οι σύνεδροι επισκέφτηκαν το Day Centre, μια δομή προσφοράς στους πρόσφυγες και μετανάστες της Πανελλήνιας Ευαγγελικής Ενώσεως, που λειτουργεί εθελοντικά στη περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης κάθε Τρίτη και Πέμπτη κατά τις ημερήσιες ώρες εργασίας.

Το απόγευμα διεξήχθη η καταληκτική συνεδρία προς το κοινό της πόλεως στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δήμου Θεσσαλονίκης, και περιλάμβανε την ανάγνωση του μηνύματος του συνεδρίου προς τις ευρωπαϊκές, εθνικές και εκκλησιαστικές αρχές, αλλά και το ευρύτερο κοινό, καθώς και το πολιτικό πάνελ με θέμα «Δημοκρατία, οικονομική και προσφυγική κρίση, και λαϊκισμός», με συντονιστές το μέλος του CEMES και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Νίκο Κοσμίδη και τον δημοσιογράφο του Economist επί θρησκευτικών θεμάτων κ. Bruce Clark. Στο πάνελ μετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων με εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, από τα οποία ανταποκρίθηκαν κατά σειρά των ομιλιών τους η κ. Νάντια Βαλαβάνη από την ΛΑΕ/EUL–NGL, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης από τη ΝΔ/EPP, ο κ. Ιωάννης Βουλγαράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ/EUL–NGL, και ο κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης από την ΔΗΣΥ/SD. Παρέμβαση έκαναν και οι σύνεδροι: ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Xριστιανικής Πολιτικής Κίνησης κ. Branislav Škripek, και ο Δρ. Κώστας Μυγδάλης, σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας. Τα κύρια σημεία των παρεμβάσεών τους συνόψισε ο βετεράνος δημοσιογράφος Bruce Clark.

CEMES_27

Την τελευταία μέρα του συνεδρίου (Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου) οι σύνεδροι επισκέφτηκαν μετά από συνεννόηση τις εγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή Διαβατών, όπου ενημερώθηκαν από  τον Διοικητή κ. Οδυσσέα Μαυροσκαμνιά της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά και τα στελέχη της, για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και οι εργαζόμενοι εκεί δημόσιοι λειτουργοί.

Το συνέδριο αναμεταδίδονταν ζωντανά στο διαδίκτυο από την πανεπιστημιακή πλατφόρμα όπου και θα είναι διαθέσιμο για έναν ακόμη μήνα.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.