Συμπεράσματα του 5ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας με θέμα: Αναγνώσεις της Βίβλου στις διάφορες χριστιανικές παραδόσεις. Με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου

ΕΒΕ_20_00001

Του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητή Μιλτιάδη Κωνσταντίνου

Ένα ακόμη συνέδριο έφτασε στο τέλος του. Ήταν το 5ο στη σειρά, κάτι που επιτρέπει την αισιοδοξία πως τα συνέδρια αυτά έχουν γίνει πια θεσμός. Η αισιοδοξία αυτή καθιστά με τη σειρά της ιδιαίτερα περήφανη την Ελληνική Βιβλική Εταιρία, καθώς το έργο της δεν περιορίζεται στον μεταφραστικό μόνον τομέα, αλλά φιλοδοξεί με ανάλογες πρωτοβουλίες να λειτουργήσει ως καταλύτης στις σχέσεις μεταξύ των προερχόμενων από διάφορες εκκλησιαστικές παραδόσεις χριστιανών.

Στόχος των διεθνών αυτών συνεδρίων είναι να προβάλουν τη Βίβλο ως το ζωντανό κείμενο των χριστιανικών κοινοτήτων αλλά και ως ουσιαστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της πνευματικής παραγωγής, και να καλλιεργήσουν με αυτόν τον τρόπο έναν δημιουργικό διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία.

ΕΒΕ_15_00001

Το φετινό συνέδριο ήταν αφιερωμένο στα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου και καταβλήθηκε προσπάθεια να δωθεί ο λόγος σε προερχόμενους από διάφορες χριστιανικές παραδόσεις ερευνητές, προκειμένου να παρουσιάσουν παραδείγματα των δικών τους αναγνώσεων του βιβλικού κειμένου. Δεν αποκλείστηκε ούτε η ραββινική προσέγγιση της Βίβλου, που ακούστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους συνέδρους. Σύντομα όλες οι εισηγήσεις, όπως έγινε και με εκείνες των προηγούμενων συνεδρίων, θα βρίσκονται στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού τυπωμένες στα πρακτικά που θα εκδοθούν.

ΕΒΕ_40_00001

Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει κανείς για το μεταρρυθμιστικό έργο του Λουθήρου κατά τον 16ο αιώνα, ουδείς αμφισβητεί ότι η Μεταρρύθμιση έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ευρύτερη διάδοση της Βίβλου, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση, όχι μόνον αυτού που συνήθως αποκαλείται σύγχρονος δυτικός πολιτισμός, αλλά και στην ανάπτυξη της εθνικής αυτοσυνειδησίας των λαών της Ευρώπης, επηρεάζοντας τόσο την πολιτική και οικονομική ζωή όσο και τη φιλοσοφία και την ηθική.

ΕΒΕ_47_00001

Με βάση τα παραπάνω, η αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους οι διαφορετικές αναγνώσεις της Βίβλου από τις διάφορες χριστιανικές παραδόσεις από την Μεταρρύθμιση μέχρι σήμερα επηρέασαν τη διαμόρφωση της σύγχρονης χριστινιακής αυτοσυνειδησίας παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον και φιλοδοξία του φετινού συνεδρίου ήταν η ανάδειξή τους. Ασφαλώς ένας τόσο φιλόδοξος στόχος μόνον ενδεικτικά και εν μέρει θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί στο πλαίσιο ενός μικρού συνεδρίου, μέσα όμως από τις εισηγήσεις που ακούστηκαν οι σύνεδροι πήραν μια μικρή γεύση της πολυφωνικότητας της Βίβλου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτελέσει ένα νέο μοντέλο για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας διαλόγου και να λειτουργήσει έτσι ως μια φωνή ελπίδας ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος ανάμεσα στον ολοκληρωτισμό και την ατομοκρατία, συνέπειες και τα δύο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και των κοινωνικών ανατροπών που αυτή προκάλεσε.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.