Διακόνισσες, χειροτονία των γυναικών και Ορθόδοξη θεολογία. Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, (επιμέλεια έκδοσης Πέτρος Βασιλειάδης, Ευαγγελία Αμοιρίδου, Μόσχος Γκουτζιούδης), CEMES Publications 12, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2017

COVER CEMES 12_Σχέδιο 1[38252]Tο Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου», σε συνεργασία με το  Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, (22-24 Ιανουαρίου του 2015), διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα την δυνατότητα αναβίωσης του θεσμού των διακονισσών, και επαναδιατύπωσης της σχετικής με την χειροτονία των γυναικών Ορθόδοξη επιχειρηματολογία, 20 και πλέον χρόνια μετά το σχετικό με το θέμα Διορθόδοξο συνέδριο της Ρόδου. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον 95 ετών Ομότιμο Καθηγητή κ. Ευάγγελο Θεοδώρου, ο οποίος πριν από 60 και πλέον χρόνια, πρώτος μεταξύ των Ορθοδόξων θεολόγων ανακίνησε επιστημονικά το θέμα της χειροτονίας των διακονισσών στην μυστηριακή ιερωσύνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με την πεποίθηση ότι η διεξοδική θεολογική εξέταση όλων των πτυχών του ανωτέρω θέματος, το οποίο επί σειρά ετών συζητείται ευρέως και σε διαχριστιανικό επίπεδο, αποτελεί πρωταρχική ευθύνη της Ορθόδοξης ακαδημαϊκής κοινότητας  προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι 40 περίπου εισηγήσεις που περιέχονται στον παρόντα τόμο, πέραν των σημαντικών μηνυμάτων της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου και των ακαδημαϊκών αρχών Ορθοδόξων Θεολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καλύπτουν όλους σχεδόν τους τομείς της βιβλικής, λειτουργικής, πατερικής, συστηματικής, νομοκανονικής, και ιστορικής θεολογίας.

Ο παρών τόμος φέρει τον αριθμόν 12 των εκδόσεων του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου», και αφιερώνεται στην Α.Θ. Μακαριότητα, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την μεγάλης σημασίας πρόσφατη συνοδική απόφαση της υπό την ηγεσία του Ορθόδοξης Εκκλησίας να προχωρήσει στην αναβίωση του θεσμού των διακονισσών.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.