Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης. Η προσφορά του στην Εκκλησία, το Γένος και τον Ελληνισμό» που γίνεται στη Χάλκη

Πόλη_540

Εορτή της Ινδίκτου σήμερα και ημέρα προσευχής υπέρ προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος. «Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία προέβαλε – όπως τονίζετε στο επίκαιρο μήνυμά σας Παναγιώτατε – και προβάλλει το οικοφιλικόν δυναμικόν της Ορθοδόξου ημών πίστεως, αναδεικνύουσα την ευχαριστιακήν χρήσιν της κτίσεως, την λειτουργίαν του πιστού ως «ιερέως» της Δημιουργίας, ο οποίος αδιαλείπτως αναφέρει αυτήν εις τον Κτίστην των απάντων, και την ανυπέρβλητον αξίαν του ασκητικού πνεύματος, ως αντιδότου κατά του σύγχρονου ευδαιμονισμού».

Στο εόρτιο και πανηγυρικό κλίμα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας επί τη ενάρξει και ευλογία του νέου Εκκλησιαστικού έτους εντάσσεται και το παρόν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης: Η προσφορά του στην Εκκλησία, το Γένος και τον Ελληνισμό».

Το Συνέδριο αυτό διοργανώνεται από τον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας, υπο την αιγίδα του Οικομενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Πόλη_423

Ο Διευθυντής του ως άνω Τομέα καθηγητής κ. Χρήστος Αραμπατζής, ο Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών μελετών καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης, και άλλοι εκλεκτοί συνάδελφοι από την Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, με προεστώτα τον Κοσμήτορά μας και Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, αλλά και φοιτητές της ίδιας Σχολής, με ενδιαφέρον για την επιστήμη της Θεολογίας και την ζωή της Εκκλησίας, συναντώμεθα σήμερα και αύριο στον ιστορικό, ιερό και πανέμορφο χώρο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπό τις ευλογίες σας Παναγιώτατε, προκειμένου να ακούσουμε λόγον επιστημονικόν και να συζητήσουμε για μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Οικουμενικού Θρόνου, τον μακαριστόν Αρχιεπίσκοπον Αμερικής κυρό Μιχαήλ Κωνσταντινίδη.

Η Εκκλησία, η Θεολογία και η σύγχρονη κοινωνία του οφείλουν πολλά. Όπως σημειώνεται στον Πρόλογο της με Άριστα βαθμολογηθείσης Διδακτορικής Διατριβής του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κυρίου Μακαρίου Νιάκαρου «Ο Μιχαήλ παρά την σύντομη ποιμαντορία του στην Αμερική, αποτιμάται ως ένας από τους πρωταγωνιστές της Ιστορίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, καθώς καθιέρωσε νέους θεσμούς στην λειτουργία της Αρχιεπισκοπής που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, και ενδυνάμωσε την ορθόδοξη και ελληνική παιδεία στους κόλπους της ομογένειας. Ο κυρός Μιχαήλ αποτέλεσε πρότυπο Ιεράρχη και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη και αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον τότε δυτικό κόσμο».

Πόλη_436

Οι εκλεκτοί ομιλητές στο διήμερο αυτό θα έχουν την ευκαιρία και δυνατότητα να επιβεβαιώσουν όλα αυτά με τον πλέον εύστοχο και τεκμηριωμένο λόγο. Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω, ως Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, το παρόν συνέδριο και εύχομαι πλήρη ευόδωση των στοχεύσεών του. Εύχομαι επίσης εκ βάθους καρδίας, Παναγιώτατε, να είναι πολλά τα έτη σας και το συντομότερο δυνατόν να χαρείτε την δικαίωση των αγώνων σας και την εκπλήρωση των προσδοκιών σας, όσον αφορά στο άνοιγμα της παλαιφάτου και γεραράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Οι αίθουσές της και γενικότερα ο χώρος αυτός να γεμίσει από νέους ανθρώπους – φοιτητές της Θεολογικής Επιστήμης και μελλοντικά στελέχη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Σας ευχαριστώ.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.