Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: Εξέλιξη και καρκίνος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΙΚΟ_Page_1Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: Εξέλιξη και καρκίνος, θα διεξαχθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. στις 29 Ιουνίου και μέχρι 1 Ιουλίου 2017.

Από το μήνυμα της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου

Για τις επόμενες δεκαετίες, οι περισσότερες μείζονες τεχνολογικές εξελίξεις είναι πιθανότερο να συμβούν σε αυτό που συχνά αναφέρεται ως BNR: βιοτεχνολογία (B), νανοτεχνολογία (N) και ρομποτική (R). Ήδη κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως στη σύνθεση νέων φαρμάκων, στη χειρουργική, στην αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος του καρκίνου. Μαζί όμως με την πρόοδο της επιστήμης εξελίσσεται και η «μεγάλη σκιά μας» ο καρκίνος παίζοντας ένα αέναο σκάκι με τον άνθρωπο σε ένα παιχνίδι πολυεπίπεδης επιλογής. Και η ζωή που βρίσκεται μέσα και στους δύο δημιουργεί ψηλά κύματα στο νησί της κοινωνίας μας, όπου η γενετική και η πολιτισμική εξέλιξη (προιόν του ανθρώπινου εγκεφάλου) επηρεάζουν η μία την πορεία της άλλης. Αυτές πρέπει να διερευνηθούν με ενιαίο τρόπο για να δοθεί πλήρης απάντηση στο μυστήριο.

Έχει φθάσει πλέον ο καιρός να εξετάσουμε τι θα μπορούσε να προσφέρει η επιστήμη στις ανθρωπιστικές σπουδές και τι οι ανθρωπιστικές σπουδές στην επιστήμη, σε κοινή αναζήτηση μιας πιο στερεά θεμελιωμένης απάντησης στο μεγάλο αίνιγμα της καταγωγής μας αλλά και του δρόμου προς την αθανασία. Εκεί έχουμε ένα συνοδοιπόρο και ανταγωνιστή, το «αποσυνάγωγο κύτταρο», που οργανώνεται και διεκδικεί μέρος ή όλο του είναι μας. Η σύγκλιση μεταξύ επιστήμης και ανθρωπιστικών σπουδών θα έχει τεράστια επίδραση για την κατανόηση του έπους του έμβιου όντος και τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε μηχανισμούς προσαρμογής και εξέλιξη της ποικιλότητας.

Ο πιο επιτυχημένος επιστήμονας σκέφτεται σαν ποιητής και εργάζεται σαν βιβλιοθηκονόμος. Θα μπορούσαν ίσως οι ποιητές και οι εικαστικοί να στοχαστούν, πέρα από τα συνηθισμένα όνειρα, την αναζήτηση ανεξερεύνητων, βάθους και νοήματος, στον πραγματικό κόσμο, να ξεφύγουν από τον εθισμό τους στον ανθρωποκεντρισμό; Και που συναντώνται οι οργανωμένες θρησκείες μέσω των αφηγημάτων τους περί Δημιουργίας με την κοσμοθεώρηση της επιστήμης περί βιολογικής εξέλιξης και τις αμφισημίες του ηθικού προβληματισμού της ευθύνης και των επιλογών;

Τις αντιφάσεις αυτές θα προσπαθήσει να φωτίσει αυτό το συνέδριο μας έχοντας σαν οδηγούς εξαίρετους ομιλητές από πολλά μέρη της γης και από πολλά είδη της ανθρώπινης γνώσης. Συνέχεια του προηγούμενου συνεδρίου μας πριν δύο έτη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης παίρνει τη σκυτάλη από το ερώτημα του τέλους της ζωής με καρκίνο και κάνει ένα άλμα-προς τα εμπρός ή πίσω- στη θεμελιώδη διαδικασία της εξέλιξης με άξονα και πάλι τον καρκίνο. Αυτό που έχει σημασία για τη μακροχρόνια επιβίωση μας είναι η ευφυής αυτεπίγνωση, βασισμένη σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία σκέψης απ’ όση γίνεται σήμερα ανεκτή ακόμη και στις πιο προηγμένες δημοκρατικές κοινωνίες μας μπολιασμένη με την ταπεινότητα του ουσιώδους.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.