Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο με θέμα: «Στα ίχνη του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους, Θεσσαλονίκη, Βέροια»

MyPhoto201706

Ο Τομέας Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Ludwig Maximilians Universität München πραγματοποίησε υπό την αιγίδα των Kαθηγητών Χαράλαμπου Ατματζίδη και Konstantinos Nikolakopoulos Σεμινάριο (Blockseminar) με θέμα: «Στα ίχνη του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους, Θεσσαλονίκη, Βέροια» (Auf die Spuren des Apostels Paulus in Philippi, Thessaloniki, Veroia), από 2 έως 6 Ιουνίου 2017.

Στο σεμινάριο μετείχαν οι Καθηγήτριες κ. Δήμητρα Κούκουρα και Γλυκερία Χατζούλη, ο Καθηγητής κ. Μόσχος Γκουτζιούδης, ο Διδάκτορας Θεολογίας κ. Βασίλειος Δερμετζόγλου και φοιτητές και φοιτήτριες των δύο Σχολών.

Η έναρξη του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017 στο Βιβλικό Μουσείο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Οι φοιτητές και φοιτήτριες παρουσίασαν τέσσερις εργασίες με εισαγωγικά θέματα για τον απόστολο Παύλο, τις ιεραποστολικές περιοδείες του, την ιεραποστολική πολιτική του και την θεολογία του.

Το Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017 τα μέλη του σεμιναρίου επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, της Λυδίας της Φιλιππησίας και του Βήματος του αποστόλου Παύλου στην Καβάλα. Εκεί ο καθηγητής Μόσχος Γκουτζιούδης ξενάγησε λεπτομερώς τους συμμετέχοντες. Στον αρχαιολογικό χώρο της Λυδίας της Φιλιππησίας οι φοιτητές και φοιτήτριες του σεμιναρίου παρουσίασαν τρεις εργασίες που αφορούσαν την μετάβαση του αποστόλου Παύλου στην Καβάλα (αρχαία Νεάπολη), στους Φιλίππους, στη βάπτιση της Λυδίας της Φιλιππησίας σύμφωνα με την Πράξεις των Αποστόλων και για την θέση του αποστόλου Παύλου για τις γυναίκες.

Phillipi_24

Την Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017, τα μέλη του σεμιναρίου επισκέφτηκαν την Βέροια. Εκεί συμμετείχαν στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στον Εσπερινό της γονυκλισίας στον παλιό ιερό μητροπολιτικό ναό Πέτρου και Παύλου, αρχιερατεύοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη της Ι. Μ. Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα. Στην Βέροια ο διδάκτωρ Θεολογίας κ. Βασίλειος Δερμετζόγλου ξενάγησε λεπτομερώς τους συμμετέχοντες στο Βήμα του αποστόλου Παύλου, στην εβραϊκή συνοικία της πόλης στην Εκκλησία του Χριστού και στον ναό της Παναγίας της Περιβλέπτου. Επίσης, τα μέλη του Σεμιναρίου έγιναν δεκτά στην Ι. Μονή Δοβρά από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Ι. Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα. Εκεί ξεναγήθηκαν στο Καθολικό της Μονής και στην έκθεση Βαρλάμη για τον άγιο Λουκά τον ιατρό, που βρίσκεται στο μουσείο του ναού του αγίου στην Μονή Δοβρά. Επίσης, οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου  επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο με τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές (Βεργίνα). Τέλος, στο συνεδριακό κέντρο της Ι. Μονής Δοβρά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες παρουσίασαν τρεις εργασίες για την Μακεδονία κατά τους αρχαίους χρόνους, κατά την ελληνορωμαϊκή εποχή και για την επίσκεψη και το ιεραποστολικό έργο του αποστόλου Παύλου στην Βέροια.

Την Δεύτερα, 5 Ιουνίου 2017, τα μέλη του σεμιναρίου συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία στον πανεπιστημιακό Ι. Ν. Αγίας Τριάδος στην Θεολογική Σχολή. Επίσης αυτά έγιναν δεκτά από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής και τους Προέδρους των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής, κ. Παναγιώτη Σκλατσή και Κωνσταντίνο Χρήστου. Ακόμη, ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας κ. Παναγιώτη Σκαλτσή και την καθηγήτρια κ. Γλυκερία Χατζούλη στον πανεπιστημιακό ναό. Επίσης, τα μέλη του σεμιναρίου επισκέφτηκαν την Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μόνη Βλατάδων. Εκεί έγιναν δεκτοί από τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο. Στη συνέχεια η καθηγήτρια κ. Γλυκερία Χατζούλη ξενάγησε λεπτομερώς τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο στην Ι. Μονή Βλατάδων, στους Ι. Ναούς του αγίου Νικόλαου του Ορφανού, του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Σοφίας και της Παναγίας Αχειροποιήτου και στον αρχαιολογικό χώρο της ρωμαϊκής αγοράς. Τέλος, στο συνεδριακό κέντρο της Ι. Μονής Βλατάδων οι φοιτητές παρουσίασαν δύο εργασίες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης την εποχή του αποστόλου Παύλου και για την ιεραποστολική δράση του Παύλου στην πόλη.

MyPhoto201706051505

Την Τρίτη, 6 Ιουνιου 2017, συνεχίστηκε το Σεμινάριο στο Βιβλικό Μουσείο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Οι φοιτητές παρουσίασαν τρεις εργασίες που αφορούσαν τις επιστολές Α΄ και Β΄ προς Θεσσαλονικείς και την επιστολή προς Φιλιππησίους, οι οποίες αποδίδονται  στον απόστολο Παύλο. Επίσης η καθηγήτρια κ. Δήμητρα Κούκουρα πραγματοποίησε εισήγηση στα μέλη του Σεμιναρίου που αφορούσε την ελληνική γλώσσα κατά την ελληνιστική περίοδο.

Το σεμινάριο έληξε με την κατάθεση των συμπερασμάτων. Ακολούθησε συνεστίαση, κατά την οποία τα μέλη του σεμιναρίου γεύτηκαν διάφορα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και ανταλλάχτηκαν αναμνηστικά δώρα.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.