Ο Χαιρετισμός του Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και Ομότ. Καθηγητή του ΑΠΘ Γεώργιου Μαρτζέλου στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο»

ΠΑΜΣ_91Λίγους μήνες μετά τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, κατά την οποία κλήθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία να επιλύσει χρόνια εσωτερικά της προβλήματα, αλλά και να δώσει ταυτόχρονα μια ζωντανή μαρτυρία της παρουσίας της στο σύγχρονο κόσμο, το ενδιαφέρον του χριστεπωνύμου πληρώματος για τις αποφάσεις της, όσο κι’ αν αυτές ήταν λίγο ως πολύ προκαθορισμένες από τις πέντε Προσυνοδικές Πανορθόδοξες Διασκέψεις, παραμένει ζωηρό και αμείωτο. Πολλοί διερωτώνται ποια θα είναι η τύχη των αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και ποιες οι συνέπειές τους στη ζωή των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, τόσο αυτών που συμμετείχαν στη Σύνοδο όσο και αυτών που θέλησαν να απέχουν απ’ αυτήν. Με άλλα λόγια ποια θα είναι η πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύνολό της μετά τη Σύνοδο σε σχέση με τις αποφάσεις που λήφθηκαν απ’ αυτήν.

Μέσα στα πλαίσια αυτού του εύλογου προβληματισμού για κάθε ενδιαφερόμενο χριστιανό η Ιερά Μονή Βλατάδων, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ ανέλαβαν και πάλι την πρωτοβουλία να οργανώσουν από κοινού την παρούσα Ημερίδα, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό αφενός να ενημερώσουν υπεύθυνα το Ορθόδοξο πλήρωμα για την επιτυχή έκβαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, παρά τις όποιες απουσίες και δυσκολίες παρουσιάστηκαν κατά την πορεία της, και αφετέρου να συμβάλουν κατά το δυνατόν στην επιστημονική προσέγγιση των θεμάτων που την απασχόλησαν, παρουσιάζοντας σύντομα, αλλά με κριτική ματιά, τις πανορθοδόξου ενδιαφέροντος και κύρους αποφάσεις της.

Ως Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά μου και τις θερμές ευχαριστίες μου για την ολοπρόθυμη ανταπόκρισή σας στην πρωτοβουλία που πήραμε για τη διοργάνωση αυτής της Ημερίδας, πράγμα που αποτελεί ζωντανή απόδειξη του ειλικρινούς ενδιαφέροντός σας για όσα σε πανορθόδοξο επίπεδο συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Ιδιαίτερα όμως τη στιγμή αυτή θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου και τις ευχαριστίες μου στον  Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος με την ευκαιρία της ανακηρύξεώς του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ θα μας κάνει την τιμή να παραστεί εντός ολίγου στις εργασίες της Ημερίδας μας.

Με τις σκέψεις αυτές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ημερίδα αυτή, αν και σύντομη σε διάρκεια, θα απαντήσει κατά το δυνατόν στα εύλογα ερωτήματά σας, εύχομαι Καλή επιτυχία στις εργασίες της.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.