Ψήφισμα του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ για την χρήση της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικές λατρευτικές εκδηλώσεις

Σε Γενική Συνέλευσή του στις 10/6/2016 ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.

Ψήφισμα

για την χρήση της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικές λατρευτικές εκδηλώσεις

Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει την αντίθεσή του στην εισαγωγή λατρευτικών εκδηλώσεων του Ισλάμ στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, ενώ ο χώρος έχει μετατραπεί σε μουσείο από το 1935. Είχαμε ήδη επισημάνει σε ψήφισμά μας στις 24/9/2014 «το διογκούμενο κύμα μετατροπής ιστορικών χριστιανικών ναών από μουσεία σε μουσουλμανικά τεμένη στη γειτονική Τουρκία» με παραδείγματα το ναό της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια, τον ομώνυμο ναό στην Τραπεζούντα, και την εξαγγελθείσα παρέμβαση στην ετοιμόρροπη ιστορική Μονή Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη. Στα παραδείγματα αυτά εμφανίσθηκαν προβληματικές έως καταστροφικές τεχνικές επεμβάσεις στα μνημεία, που είναι πιθανόν να προκληθούν και στην Αγία Σοφία, εάν γενικευθεί η χρήση αυτή. Εξάλλου, τέτοιου είδους εκδηλώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή και συγκυρία, αντί να εξυψώνουν και να βελτιώνουν τις κοινωνίες, όπως θα περίμενε κανείς από μια εκδήλωση λατρείας, τελικά συμβάλλουν στην υποδαύλιση θρησκευτικών συγκρούσεων και γίνονται διαπραγματευτικό χαρτί σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σε αντίθεση με τα μεγάλα ιστορικά ισλαμικά τεμένη της Πόλης (όπως το λεγόμενο «Μπλε Τζαμί») η Αγία Σοφία κατασκευάστηκε και λειτούργησε ως χριστιανικός ναός για σχεδόν δέκα αιώνες με τη χριστιανική ταυτότητα αποτυπωμένη με μοναδικό παγκοσμίως τρόπο στην αρχιτεκτονική και την εικαστική του φυσιογνωμία. Η ιστορία αυτή δεν μπορεί να διαγραφεί, χωρίς να πληγεί η παγκόσμια ιστορική μνήμη και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ διαφορετικών λαών και θρησκειών. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε η Αγία Σοφία να παραμείνει μακρυά από οποιαδήποτε αλλοίωση ή αναίρεση του χριστιανικού χαρακτήρα της, προσβάσιμη σε όλους και προστατευόμενη από τους επιστήμονες και ειδικούς κάθε θρησκείας, έθνους και πολιτισμού.

Για τη Γενική Συνέλευση

το Προεδρείο

Δημήτριος Ν. Μόσχος, Κίρκη Κεφαλέα, Χρήστος Καρακόλης

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.