Ομιλία του Μητροπολίτη Δράμας για τον Πόντο στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης

DSC01481

Του φιλολόγου και Δρ. Θεολογίας Αθανάσιου Τζιερτζή

Στα πλαίσια του κανονικού μαθήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα Νανάκη, καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. προσκλήθηκε και ομίλησε στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος. Η ομιλία του  περιστράφηκε γύρω από τον Πόντο. Ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή ως απόγονος Ποντίων προσφύγων και είναι άριστος γνώστης των θεμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχει ακόμη αναγορευθεί αριστούχος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Μητρόπολις Ροδοπόλεως: το ζήτημα των εξαρχιών του Πόντου».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος αναφέρθηκε στην ανά τους αιώνες λαμπρή πολιτιστική παρουσία του Ελληνισμού στον Πόντο, ο οποίος ξεριζώθηκε με την καταστροφή του 1922. Τη σφαγή και το ξερίζωμα του Ποντιακού Ελληνισμού, αυτή τη γενοκτονία, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι θα έπρεπε να την τιμάμε ανάλογα, αναφερόμενος στον τρόπο, με τον οποίο οι Ισραηλίτες τιμούν αυτή την ημέρα. Στη συνέχεια με αφορμή βήματα που γίνονται στη γείτονα χώρα είτε με την οργάνωση συνεδρίου για τον Πόντο στην Άγκυρα είτε με την παραγωγή ταινίας με θέμα τον Πόντο, περιέγραψε εποχές ακούσιων ή εκούσιων εξισλαμισμών, αλλά και φανέρωσης και καταγραφής κρυπτοχριστιανών στον Πόντο.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας συνόψισε τους προβληματισμούς που έθιξε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος δέχτηκε και απάντησε σε ερωτήσεις από το ακροατήριο των φοιτητών και των καθηγητών της Σχολής. Στην εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου παρέστησαν ο Κοσμήτορας της Σχολής καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο προηγούμενος Κοσμήτορας καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο καθηγητής κ. Ηρακλής Ρεράκης, η επίκουρος καθηγήτρια κ. Γλυκερία Χατζούλη και η λέκτορας κ. Αντωνία Κυριατζή.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης κ. Παύλος αναφέρθηκε στην τύχη του ζητήματος της επιστροφής των ιερών κειμηλίων των Μονών Εικοσιφοινίσσης Δράμας και Τιμίου Προδρόμου Σερρών και στις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίου κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Βουλγαρία τον περασμένο Νοέμβριο.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.