Προφητική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου προς Γερμανό Επίσκοπο στο ξέσπασμα της κρίσης

Προφητική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου προς Γερμανό Επίσκοπο στο ξέσπασμα της κρίσης για την αφύπνιση των Χριστιανών των ισχυρών κρατών της Ευρώπης και υπόμνηση για το ευαγγελικό τους χρέος να φανούν αλληλέγγυοι προς όσους έχουν συνθλιβεί από την οικονομική κρίση.

Τίρανα 28 Φεβρουαρίου 2012

Προς τον Επίσκοπο
Martin Schindehütte
Leiter Ökumene und Auslandsarbeit
Evangelische Kirche in Deutschland
Hannover
Αγαπητέ Επίσκοπε Μάρτιν,
Anastasios_4Από την κοινή συμμετοχή μας στην Κεντρική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, γνωρίζω την ευαισθησία σας για πιστότητα προς το μήνυμα του Ευαγγελίου και την έντονη άρθρωσή του σε κρίσιμες εποχές. Γι αυτόν τον λόγο αποφάσισα να σας απευθύνω αυτήν την επιστολή. Όλοι παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό τη σύνθετη οικονομική κρίση, η οποία έχει ξεσπάσει ακολουθώντας τη γενικότερη ηθική κρίση αξιών. Στις ισχυρές οικονομικά χώρες, όπως π.χ. στη Γερμανία, πολύ συχνά ανυψώνονται διάφορες φωνές, όχι σπάνια αλαζονικές σε σημείο ύβρεως, εναντίον λαών οι οποίοι αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται και υποφέρουν. Βεβαίως, υπάρχουν επίσης φωνές που δείχνουν ότι κατανοούν και συνιστούν σύνεση.
Από τις πληροφορίες που διαχέονται φαίνεται ότι οι τοπικές Εκκλησίες σε αυτές τις χώρες δεν συμμετέχουν. Αναμένονται ωστόσο να ακουστούν λόγοι αδελφικού ενδιαφέροντος και υποστηρίξεως από τα εκλεκτά μέλη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, οι οποίες έχουν σθένος και κύρος. Λόγοι αλληλεγγύης για τους Χριστιανούς της Ευρώπης, που υποφέρουν και οδηγούνται στη στέρηση και την εξαθλίωση, όχι πάντα με δικές τους αποφάσεις, αλλά ως αποτέλεσμα των γενικότερων οικονομικο-πολιτικών συνθηκών.
Εξάλλου, στις οικουμενικές συναντήσεις, στις πολλαπλές Χριστιανικές Συνελεύσεις, τονίζουμε την ανάγκη της αλληλεγγύης, την υποχρέωση να βοηθούμε αυτούς οι οποίοι αδίκως –ή έστω και δικαίως-υποφέρουν (Μτ 25:35), ότι η καταλλαγή, η κατανόηση και η υποστήριξη είναι αναγκαία για εκείνους που έχουν πληγεί και συνθλιβεί.
Πιστεύω ότι σε αυτή την ιστορική στιγμή, οι Εκκλησίες της Ευρώπης υποχρεούνται να ανυψώνουν συχνότερα τη φωνή τους για την παρούσα οικονομική και ηθική κρίση, η οποία δεν σχετίζεται μόνον με τις δομικές αδυναμίες των χωρών, αλλά και με τη βουλιμία των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών. Να τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερο δίκαιες και αισιόδοξες προτάσεις, που να επηρεάζουν την κοινή γνώμη στις κοινωνίες τους. Προτάσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους αναξιοπαθούντες πληθυσμούς και θα μπορούσαν επίσης να περιλάβουν π.χ τη μείωση του επιτοκίου του χρέους και δημιουργικές ιδέες για συνεργασία και ανάπτυξη.
Σκέφτηκα να σας αποστείλω αυτήν την επιστολή, για να αναλογιστούμε από κοινού ως υπεύθυνοι στις Εκκλησίες μας, ώστε η φωνή μας να είναι ισχυρότερη και πειστικότερη προς όλους εκείνους, οι οποίοι αποφασίζουν καθώς και προς εκείνους που υφίστανται τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων. Οι κρίσιμοι καιροί μας απαιτούν να αρθρώσουμε με τόλμη και σοβαρότητα ένα μήνυμα εμπνευσμένο από το Ευαγγέλιο, το οποίο θα ενδυναμώσει την αμοιβαία κατανόηση και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Ένα μήνυμα, τέλος, το οποίο θα σήμαινε ελπίδα σε μία Ευρώπη, που δεν θεμελιώθηκε απλώς πάνω σε νομισματική ισορροπία, αλλά σε αμοιβαίο σεβασμό, σε αδελφοσύνη, σε πνευματικές αρχές τις οποίες η χριστιανική μας πίστη πρόσφερε στην ήπειρό μας.
Με ιδιαίτερη τιμή και βαθειά αγάπη εν Χριστώ Ιησού,
+Αναστάσιος
Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας
(Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών 2006-2013)
Πηγή: Ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Αλβανίας

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.