Ο χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Πρύτανη, Καθηγήτριας Αριάδνης Στογιαννίδου στη Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Φραγκίσκος Α΄ Επίσκοπος Ρώμης-Βαρθολομαίος Α΄ Οικουμενικός Πατριάρχης. Πρότυπα θρησκευτικών ηγετών στον 21ο αιώνα»

D90_14

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ως χώρος έρευνας και διάδοσης καινοτόμων ιδεών υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά, ως οικοδεσπότης, την εκδήλωση που οργάνωσε και η Θεολογική Σχολή υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της, με θέμα “Βαρθολομαίος Α΄ και Φραγκίσκος Α΄Πρότυπα θρησκευτικών ηγετών του 21ου αιώνα. Ρόλος πάντοτε του Πανεπιστημίου είναι η κριτική θεώρηση των όσων συμβαίνουν στον χώρο του πνεύματος και η αποτίμηση τους σε σχέση με την κοινωνία και τον ανθρώπινο βίο.
Οι δύο αυτές προσωπικότητες του χριστιανικού κόσμου κατάφεραν στις απαρχές του 21ου αιώνα να θεμελιώσουν ένα λόγο και μια πρόταση για τον σύγχρονο  άνθρωπο που ξεπερνά τα όρια της θρησκευτικής σφαίρας.
Το ήθος της αδελφοσύνης και της αγάπης προς τον άλλον και τον κόσμο, ως κεντρικό σημείο των προτάσεών τους, προβάλλεται ως η μόνη διέξοδος για την άρση των προσωπικών και κοινωνικών αδιεξόδων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απαίτηση για έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση κυριαρχεί στους λόγους που συνήθως εκφωνούν σε διεθνή κέντρα λήψης πολιτικών και κοινωνικό-οικονομικών αποφάσεων. (ΕΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ΟΗΕ, κ.α.)
Η προσφορά τους δεν περιορίζεται μόνο στον χριστιανικό κόσμο αλλά αγκαλιάζει την παγκόσμια κοινότητα. Σε μια περίοδο που ο Θρησκευτικός φανατισμός φαίνεται να διεισδύει σε ποικιλόμορφα κοινωνικά και πολιτικά κομμάτια των ευρωπαϊκών χωρών, το μήνυμα της θρησκευτικής ανεκτικότητας και της κοινωνικής ισότητας των δύο προκαθημένων της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αποτελεί ένα φωτεινό παράθυρο ελπίδας, για έναν κόσμο που θα εμψυχώνεται από πνευματικές αξίες πανανθρώπινης και διαχρονικής σημασίας.

D90_24 Οι εισηγήσεις της ημερίδος αυτής πιστεύουμε πως θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των πρωτοβουλιών των δυο ηγετών.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.