Περιλήψεις των εισηγήσεων της δέκατης συνεδρίας του διεθνούς συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών θεολόγων που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες

Σέρρες_53

Yanka Dragomirova, Λέκτορας “The Angel of the Lord and Balaam”

The object of this paper is the appearance of the Angel of the Lord to Balaam in Num 22:22-35 – one of the Old Testament narratives in which it is impossible to make a clear distinction between the Angel of the Lord and Yahweh. The interpolation of the story of the Angel of the Lord and the donkey in “The Balaam Pericope” is clarified. The textual inconsistency in defining the figure of the Angel of the Lord is shown. Different views on the nature and role of the Angel of the Lord in this narrative are considered.

Σέρρες_81

Ελένη  Σουμάνη, Διδάκτωρ Θεολογίας «Η  Αγγελική Λειτουργία του Κουμράν»

Η Αγγελική Λειτουργία ή οι Ύμνοι για τη θυσία του Σαββάτου είναι ένα κείμενο της κοινότητας του Κουμράν που γράφτηκε για λειτουργική χρήση. Πρόκειται για δεκατρείς ύμνους, καθένας από τους οποίους ψαλλόταν στην προσφορά ολοκαυτωμάτων που γινόταν κάθε Σάββατο για το πρώτο τέταρτο του έτους. Τα αποσπάσματα που βρέθηκαν χρονολογούνται από το 75 π.Χ. έως το 50 μ.Χ. Η Αγγελική Λειτουργία παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί περιγράφει τη λατρεία του Σαββάτου που γίνεται από το αγγελικό ιερατείο στον ουράνιο ναό. Η παράσταση των αγγέλων ως ιερέων δεν απαντάται στην Π.Δ., αλλά αναπτύσσεται τη μεσοδιαθηκική περίοδο. Οι ύμνοι διακηρύσσουν την εγκαθίδρυση της αγγελικής ιεροσύνης και καθορίζουν την ιεραρχία και τα καθήκοντά της. Αναφέρουν τον αίνο που αναπέμπουν τα αγγελικά όντα στο Θεό και περιγράφουν τη δομή του ουράνιου ναού. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και οι χαραγμένες παραστάσεις συνιστούν ξεχωριστή αγγελική τάξη που μετέχει στη δοξολογία του Θεού. Στο άδυτο του ναού υπάρχουν άρματα του θρόνου του Θεού που μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα. Τα Ιεζ. κεφ. 1 και 10 αποτέλεσαν τη βάση στη διαμόρφωση της Αγγελικής Λειτουργίας. Κοινά στοιχεία εντοπίζονται και με την Αποκάλυψη του Ιωάννη, κυρίως με τα κεφ. 4-5 που περιγράφουν την ουράνια λειτουργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα δύο έργα χρησιμοποίησαν κοινές παραδόσεις.

Σέρρες_60

Παναγιώτης Σκαλτσής, Αναπληρωτής Καθηγητής «Η Αγγελολογία της θείας Λειτουργίας»

Αναφορές των Λειτουργιών Χρυσοστόμου και Βασιλείου περί αγγέλων και βιβλικό υπόβαθρό των. Η μνημόνευση των αγγέλων στην Προσκομιδή, η έννοια της συλλειτουργίας των αγγέλων, ο των πιστών μυστικός εικονισμός των αγγέλων, ο επινίκιος ύμνος, τα πολυόμματα και εξαπτέρυγα Σεραφείμ, η ουράνια λειτουργία των αγγέλων και ο εσχατολογικός χαρακτήρας της εν τη Λειτουργία παρουσίας των αγγέλων.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.