Συνάντηση Θεολογίας και Σύγχρονης Φυσικής αλλά και ομοτίμων και εν ενεργεία καθηγητών με αφορμή το Συνέδριο

Το διήμερο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Οκτωβρίου ήταν σίγουρα πρωτοποριακό. Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος που αρκετοί ομότιμοι καθηγητές του Τμήματος παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εργασίες του.

Επειδή στους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας οι σεβαστοί μας δάσκαλοι δεν είναι γνωστοί φυσιογνωμικά, αν και τα ονόματά τους είναι οικεία σε αυτούς από τα εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, δημοσιεύουμε παρακάτω ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφίες από το συνέδριο.

CERN_280

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο ομότιμος καθηγητής κ. Βασίλειος Ψευτογκάς (Χριστιανική Γραμματεία), ο ομότιμος καθηγητής κ. Βενιζέλος Χριστοφορίδης (Εκκλησιαστική Ιστορία) και ο ομότιμος καθηγητής κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης (Ηθική).

Δυστυχώς στην εποχή τους δεν υπήρχε η σημερινή έκρηξη στην επικοινωνία και τη διάδοση των ειδήσεων μέσω του διαδικτύου. Τα ιστολόγια και η διαδικτυακή κάλυψη των επιστημονικών εκδηλώσεων εμφανίστηκαν μόλις την τελευταία πενταετία στον χώρο μας.

CERN_398

Πρώτη σειρά, από δεξιά προς αριστερά: Ο ομότιμος καθηγητής κ. Βασίλειος Γιούλτσης (Κοινωνιολογία).

Εκτός από τις σπουδές στη θεολογία, τη γενική κοινωνιολογία και την πολιτική οικονομία, ο κ. Γιούλτσης είχε ειδικευτεί σε εφαρμογές επικοινωνιακής τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο των Παρισίων (1965-1969). Με ομάδα καθηγητών του ΑΠΘ, σχεδίασε και εγκατέστησε για πρώτη φορά την επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προβολή του έργου, του θεσμού, της οργάνωσης και της ιστορίας του.

CERN_170

Από δεξιά προς αριστερά: Ο ομότιμος καθηγητής κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος (Καινή Διαθήκη) και δίπλα ο ομότιμος καθηγητής κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2013 στη διάρκεια μιας εκδήλωσης κατά την εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ από ειδική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές του εξωτερικού, οι ομότιμοι καθηγητές Ιωάννης Γαλάνης και Ιωάννης Καραβιδόπουλος ως προσκεκλημένοι του Τμήματος, τόνισαν τη διαρκή συνεργασία των περισσοτέρων ομοτίμων καθηγητών με τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Πράγματι οι ομότιμοι καθηγητές από τη στιγμή που αφυπηρέτησαν διατηρούν άριστες και άρρηκτες σχέσεις με το Τμήμα. Συμμετέχουν ενεργά σε συνέδρια, προγράμματα, επιστημονικές συναντήσεις, σεμινάρια και κάθε είδους δραστηριότητες που αναλαμβάνει το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Η παρουσία και η συμβολή των σεβαστών δασκάλων σε όλα τα παραπάνω συνεχίζεται ακατάπαυστα.

CERN_374

Πρώτη σειρά από αριστερά: Ο ομότιμος πλέον καθηγητής κ. Ανέστης Κεσελόπουλος (Ηθική και Ποιμαντική). Αφυπηρέτησε από το Τμήμα Θεολογίας τον Αύγουστο του 2014.

Σημειώνουμε εδώ ότι καθόλου τυχαία οι τρεις από τους έξι ομότιμους καθηγητές που παρευρέθηκαν στο συνέδριο (Γ. Μαντζαρίδης, Β. Γιούλτσης και Α. Κεσελόπουλος) ανήκαν κατά το παρελθόν στον Τομέα της Ηθικής και Κοινωνιολογίας, στον οποίο υπηρετεί σήμερα ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης αλλά και από αυτόν προέρχονται οι φυσικοί και διδάκτορες θεολογίας: Παναγιώτης Χαρίτος και Πέτρος Παναγιωτόπουλος. Οι τρεις τελευταίοι είναι μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.