Ο χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου στο διεθνές συνέδριο: Θεολογία και Σύγχρονη Φυσική: Ο άνθρωπος ανάμεσα στο μυστήριο του Θεού και το μυστήριο του Σύμπαντος

CERN_20

Με ξεχωριστή χαρά, αλλά και κρυφό καμάρι, καλωσορίζω τους ερευνητές του ‘‘σωματιδίου του Θεού’’ στη Θεολογική Σχολή. Θα τολμούσα να πω ότι σας καλωσορίζω στο σπίτι σας, αφού το εύρημα με το οποίο ονοματίσατε την ανακάλυψή σας συνέβαλε αναμφίβολα στην ευρύτατη διάδοση της ιδέας που υπόκειται στη σχετική με το μποζόνιο Χιγκς θεωρία. Και είναι ακριβώς αυτή η ονομασία που αποδεικνύει από τη μια μεριά το αμείωτο ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για τη διερεύνηση των απαρχών του σύμπαντος και του ρόλου του Θεού σ’ αυτό και από την άλλη τον ενοχικό χαρακτήρα των σχέσεων Φυσικής και Θεολογίας.

CERN_128

Και είναι ενοχικές οι σχέσεις αυτές, καθώς οι θεολόγοι πάντοτε φοβούνται πως οι ανακαλύψεις της Φυσικής θα ανατρέψουν το κοσμοείδωλό τους και, μαζί μ’ αυτό την τάξη του κόσμου, ενώ οι φυσικοί διακατέχονται από μια μόνιμη ανησυχία ότι οι θεολόγοι θα κατορθώσουν για άλλη μια φορά να εντάξουν στο θεολογικό τους σύστημα κάθε τους καινούργια ανακάλυψη.

CERN_160

Εύχομαι το συνέδριο αυτό να μην είναι το τελευταίο, αλλά να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας σειράς παρόμοιων συναντήσεων, καθώς σήμερα για πρώτη ίσως φορά μετά τον Διαφωτισμό τόσο οι θεολόγοι όσο και οι φυσικοί διαπιστώνουμε ότι ανάμεσα στο 0 και στο 10-43 sec υπάρχει αρκετός χώρος και χρόνος που δεν θα καταφέρουμε να διερευνήσουμε ποτέ.

Καλή επιτυχία!

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.