Μήνυμα του απερχόμενου Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτου προς τα μέλη ΔΕΠ και το λοιπό προσωπικό της Θεολογικής Σχολής

TritosΠερατωθείσης της θητείας μου ως Κοσμήτωρoς της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. αισθάνομαι επιτακτικό το χρέος να ευχαριστήσω θερμά τις πρυτανικές αρχές, τα λοιπά μέλη της συγκλήτου, τους διατελέσαντες Προέδρους των δυο Τμημάτων της Σχολής μας στο διάστημα 2010-2014, όλους τους συναδέλφους, το προσωπικό των γραμματειών και της  βιβλιοθήκης, το βοηθητικό προσωπικό και όλους τους φοιτητές για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Παρόλες τις δυσμενείς συγκυρίες, που προήλθαν από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου και κατά προέκταση στη Σχολή μας, προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό. Για την ιστορία αναφέρω μερικές από τις δραστηριότητες αυτής της τετραετίας:

Αγωνίστηκα με όλες τις δυνάμεις μου για την αποτροπή της συρρικνώσεως των δυο Τμημάτων της Σχολής μας, που απειλούνταν σοβαρά από το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Κινήθηκα δραστήρια και μεθοδικά προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και με τη βοήθεια εκκλησιαστικών παραγόντων πετύχαμε τον στόχο μας.

Συμμετείχα σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των θρησκευτικών και του υπάρχοντος ωραρίου διδασκαλίας στη Β/θμια εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα υπήρξε θετικό.

Ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος της Σχολής μας, που είχε αρχίσει από την Κοσμητεία του συναδέλφου κ. Ιωάννου Κογκούλη.

Τιμήθηκαν τα είκοσι έτη πατριαρχείας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α’ με την έκδοση από την Κοσμητεία της Σχολής μας του μνημειώδους τιμητικού τόμου «Εἰς μαρτύριον τοῖς ἔθνεσι», όπου συμπεριλαμβάνονται λαμπρές επιστημονικές εργασίες όλων των εν ενεργεία καθηγητών της Σχολής μας.

Κατασκευάστηκαν τήβεννοι για την ορκωμοσία των πτυχιούχων της Σχολής μας, όπως συμβαίνει στα περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Δημιουργήθηκαν ευπρεπείς χώροι για την στέγαση των αγιογραφικών εργαστηρίων των δυο Τμημάτων της Σχολής μας και βελτιώθηκε ο χώρος προσευχής των μουσουλμάνων φοιτητών.

Δημιουργήθηκε ειδικός χώρος τηλεδιάσκεψης στην αίθουσα συνεδριάσεων για τις ανάγκες των εκλογικών διαδικασιών εξελίξεων των μελών ΔΕΠ της Σχολής μας και άλλων λειτουργικών αναγκών.

Εκπροσώπησα τη Σχολή σε όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις (συνέδρια, ημερίδες, τιμητικές εκδηλώσεις κλπ), απευθύνοντας κατά περίπτωση τον ανάλογο χαιρετισμό.

Συνεργάστηκα άριστα με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, γιατί αποτελεί πεποίθησή μου ότι δεν νοείται Ορθόδοξη Θεολογία άνευ Εκκλησίας. Η Θεολογία εκτός της Εκκλησίας ιδεολογικοποιείται και εκκοσμικεύεται.

Αντιμετώπισα πολλές λειτουργικές δαπάνες της Σχολής μας με προσωπικές μου παρεμβάσεις σε εξωπανεπιστημιακούς φορείς λόγω οικονομικής αδυναμίας της Κεντρικής Διοίκησης να τις αντιμετωπίσει. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους άμεσους συνεργάτες μου, τις κυρίες της γραμματείας της Κοσμητείας στο διάστημα της θητείας μου, Όλγα Λουπεγίδου, Μαίρη Χατζόγλου, Ευμορφία Μακεδονοπούλου και Χριστίνα Παπατζιλάκη για την πολύτιμη βοήθεια τους.

Εύχομαι στο νέο Κοσμήτορα καθηγητή κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, υγεία και δύναμη και να αντιμετωπίζει με διάκριση και σύνεση τα ανακύπτοντα προβλήματα. Όλοι μας καλούμαστε να πράξουμε το χρέος μας προς τη Σχολή μας, ώστε να διατηρήσει και να επαυξήσει το υψηλό επιστημονικό της κύρος σε πανορθόδοξο και διαχριστιανικό επίπεδο.

Με τιμή
Καθηγητής Μιχαήλ Τρίτος
Απερχόμενος Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.