Συνάντηση συμφιλίωσης μεταξύ Πάπα και Πατριάρχη | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με φόντο μια φλεγόμενη Μέση Ανατολή από την οποία φεύγουν διωγμένοι οι χριστιανοί, ο ορθόδοξος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος συναντώνται αύριο και τη Δευτέρα στα Ιεροσόλυμα, σε μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να δώσει ώθηση στον διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, τον οποίο ξεκίνησαν πριν από πενήντα χρόνια οι Αθηναγόρας και Παύλος ΣΤ΄ στους Αγίους Τόπους. Ηταν 4 Ιανουαρίου 1964, όταν, εν μέσω αντιδράσεων των πλέον συντηρητικών κύκλων και των δύο πλευρών, οι τότε Προκαθήμενοι, των ορθοδόξων και των ρωμαιοκαθολικών, συμπροσευχήθηκαν στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, στην Ιερουσαλήμ, θέτοντας βάσεις για προσέγγιση των δύο Εκκλησιών, που ταλανίζονταν από το σχίσμα του 1054.

Μισό αιώνα μετά, Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να συνεχίσουν την επιχείρηση συμφιλίωσης που ξεκίνησε τότε από τον «ομφαλό» της Χριστιανοσύνης και άλλαξε το κλίμα ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, οι σχέσεις των οποίων έκτοτε πέρασαν από την πολεμική στον διάλογο και τη συναίνεση. «Τέθηκαν στη συνάντηση εκείνη οι βάσεις για άρση των αναθεμάτων (αλληλοκατηγορίες, αφορισμοί κ.λπ.) και την έναρξη διαλόγου. Ας μην ξεχνάμε ότι επί εκατονταετίες ολόκληρες εξελισσόταν μια άνευ προηγουμένου πολεμική σε όλα τα επίπεδα», εξήγησε στην «Κ» πηγή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Τώρα οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να δώσουν ώθηση στον διάλογο, να έρθουν πιο κοντά σε ζητήματα που προκαλούσαν σοβαρές τριβές. Δεν πρέπει να περιμένουμε πρακτικά κάτι θεαματικό, έχει όμως σημασία να παραμείνει ζωντανό και να δυναμώσει τον πνεύμα της συνάντησης του 1964», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής της Οικουμενικής Κίνησης στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Τσομπανίδης, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση καθώς, όπως λέει, το 2016 πρόκειται να διεξαχθεί η Πανορθόδοξη Σύνοδος η οποία θα λάβει αποφάσεις για τον διάλογο των δύο Εκκλησιών. Στην ερώτηση ποια είναι τα ισχυρά σημεία «τριβής» μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ο κ. Τσομπανίδης αναφέρει το Πρωτείο, το ποιος δηλαδή θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων, και το Filioque, το εάν το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται αποκλειστικά από τον Πατέρα ή και από τον Υιό. Όμως, όπως τονίζει ο ειδικός σε θέματα θεολογικού διαλόγου καθηγητής, «τα μηνύματα της συνάντησης θα είναι και πολιτικά με την ευρεία έννοια καθώς Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος έχουν αντιληφθεί πλήρως τις προκλήσεις της εποχής. Είναι περίπου βέβαιο ότι στο ανακοινωθέν θα δοθεί έμφαση στον ρόλο της χριστιανικής Εκκλησίας, στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη»

Διαβάστε το πλήρες κείμενο παρακάτω:

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.