Ανασκόπηση της δράσης του Τμήματος Θεολογίας κατά το 2013 μέσα από τα Θεολογικά Δρώμενα

Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.

Ιανουάριος

http://blogs.auth.gr/moschosg/

Οικουμενικό Συμπόσιο προς τιμήν του καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη «ο οικουμενικός διάλογος στον 21ο αιώνα: πραγματικότητες-προκλήσεις-προοπτικές» διοργανώθηκε στις 14-15 Ιανουαρίου του 2013 στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε (αρχικά στο Δ΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής και στη συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων) με πρωτοβουλία του καθηγητή Ιωάννη Πέτρου και την οργανωτική επιτροπή του συμποσίου αποτελούσαν εκτός από τον κ. Πέτρου, ο επίκουρος καθηγητής Στυλιανός Τσομπανίδης και ο λέκτορας Μόσχος Γκουτζιούδης.

Ε&Α_120

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά» πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (22-23 Ιανουαρίου 2013) με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που είχε προσκληθεί, δεν παρέστη και τον εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

18-200_48

Η Τελετή Εορτασμού των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 12:00 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου. Ύστερα από την εισήγηση του Πρύτανη του Α.Π.Θ., καθηγητή Ιωάννη Μυλόπουλου, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γεώργιος Μαρτζέλος, με θέμα: «Θεολογία, Φιλοσοφία και Επιστήμη κατά τους τρεις Ιεράρχες».

Φεβρουάριος

Panoramiki

Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους κληρικούς που οργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ κατατέθηκαν 204 αιτήσεις. Η επιστημονική επιτροπή τις έκανε όλες δεκτές, λόγω της αυξημένης ανάγκης των κληρικών για τη μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη. Εξαιτίας της πληθώρας, η επιστημονική επιτροπή προχώρησε σε διαίρεση των επιμορφουμένων σε τρεις ομάδες κατά γεωγραφική περιοχή.

539484n

Βράβευση του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Πέτρου Βασιλειάδη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18.00, στο αμφιθέατρο του ΚΕ.Δ.Ε.Α. κατά την εορταστική εκδήλωση, με θέμα «Απολογιστική Εκδήλωση Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Α.Π.Θ., για το έτος 2012», την οποία διοργάνωσε το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Μάρτιος

18-200_57

Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό για το Μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα νέα πιλοτικά Αναλυτικά Προγράμματα του Μαθήματος των Θρησκευτικών (Δημοτικού και Γυμνασίου) και τις αλλαγές που επέρχονται στην ελληνική κοινωνία, το Τμήμα Θεολογίας έκρινε σκόπιμο μετά από εξαντλητική συζήτηση του θέματος να επικαιροποιήσει παλαιότερη σχετική απόφασή του και να διατυπώσει επιγραμματικά τις απόψεις του (28 Μαρτίου 2013).

Απρίλιος

D90_17

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΑΣΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΥΣ» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Μεθοδολογία  έρευνας και συγγραφής επιστημονικών εργασιών» την Πέμπτη 4 Απριλίου στο Α΄ Αμφιθέατρο (2ος όροφος) της Θεολογικής Σχολής. Την επιστημονική επιτροπή της ημερίδας αποτελούσαν η καθηγήτρια Δήμητρα Κούκουρα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Άννα Κόλτσιου-Νικήτα και ο επίκουρος καθηγητής π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης.

Πέτρου_18

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πραγματοποίησαν για 23η συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση  «Απονομή  Τιμητικών Διακρίσεων» σε  ανθρώπους  που έχουν προσφέρει στα ελληνικά γράμματα και στον πολιτισμό, την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» (απέναντι από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών). Ανάμεσα στους βραβευμένους και ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Πέτρου.

Κονγκό_11

Την Τρίτη 16 Απριλίου στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής και ώρα 12.00-13.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η συνάντηση γνωριμίας με την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, η οποία λειτουργεί στο Κογκό. Στη συνάντηση  συμμετείχαν ως ομιλητές μερικοί από τους διδάσκοντες του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, οι οποίοι διδάσκουν μαθήματα μέσω διαδικτυακής σύνδεσης στην εν λόγω Σχολή εθελοντικά. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι αναπληρώτριες καθηγήτριες του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Νίκη Παπαγεωργίου και Μαρία Καζαμία-Τσέρνου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του προγράμματος.

Ιλαρίων_5

Στα πλαίσια των μαθημάτων «Ιστορία και σύγχρονος βίος των σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών» του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτου και «Ποιμαντική και Ηθική» του καθηγητή π. Βασίλειου Καλλιακμάνη μίλησε στους φοιτητές στις 16 Απριλίου το μεσημέρι στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων Αλφέγιεφ, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και Πρύτανης του Θεολογικού Ινστιτούτου μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας.

D90_71

Κάλπες στήθηκαν στις 17 Απριλίου σε όλες τις Πανεπιστημιακές Σχολές και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας. Στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι κάλπες τοποθετήθηκαν στο Β΄ Αμφιθέατρο του 2ου ορόφου και για τα δύο Τμήματα.

http://blogs.auth.gr/moschosg/

Με στόχο την ανάπτυξη του μορφωτικού και θρησκευτικού τουρισμού αλλά και ευρύτερα των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και το Βελεχράντε της περιφέρειας Ζλιν της Τσεχίας, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, ώρα 10.30-13.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής, με την παρουσία εκπροσώπων του Ζλιν, περιοχής εντός των γεωγραφικών ορίων της Μεγάλης Μοραβίας, όπου διέδωσαν τη χριστιανική πίστη οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος και εκπροσώπων των πρυτανικών αρχών, της αυτοδιοίκησης, των μορφωτικών και των οικονομικών παραγόντων της πόλης της Θεσσαλονίκης.

D90_50

Μετά από πρόσκληση του Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας και Τέχνης, ο καθηγητής και ερευνητής του CNRS  Yvan Koenig παρουσίασε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών μαθημάτων της Πατρολογίας την αιγυπτιακή θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση των χρόνων της ύστερης αρχαιότητας – φαραωνική και χριστιανική, (Πέμπτη 18/4) και την επίδραση των ασκητικών έργων του Ευαγρίου Ποντικού στον Ιωάννη Κασσιανό και στον δυτικό μοναχισμό (Δευτέρα 22/4). Στην δεύτερη συνάντηση συμμετείχε και ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Βασίλειος Ψευτογκάς.

Ευκλείδης_3

Τη Δευτέρα 21 Απριλίου και ώρα 10.00 π.μ. στο Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας έγινε με επιτυχία η παρουσίαση της Διαθεματικής Δραστηριότητας «Το Εργαστήρι του ΕΥΚΛΕΙΔΗ». Πρόκειται για μια εικονική επιχείρηση που είχε στόχο να εισάγει τους μαθητές στον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας μιας πραγματικής επιχείρησης, η οποία δημιουργήθηκε από τους μαθητές των τμημάτων ΒΓ1, ΒΓ2 του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 7ου ΕΠΑΛ στα πλαίσια του μαθήματος της Ειδικής Διαθεματικής Δραστηριότητας, σε συνεργασία με 10 φοιτήτριες του Η΄ εξαμήνου της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στα πλαίσια της Πρακτικής τους Άσκησης σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην παρουσίαση πήραν μέρος οι φοιτητές που συμμετείχαν στην διαθεματική δραστηριότητα και παρουσίασαν την δική τους συμβολή στην υλοποίησή της. Χαιρετισμούς απηύθυναν και μίλησαν σχετικά με το πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, σχολικοί σύμβουλοι, καθηγητές του Ευκλείδη, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας Βασιλική Μητροπούλου και ο Δρ. Θεολογίας Πέτρος Παναγιωτόπουλος.

Μάιος

Cyr-Method_118

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., Καθ. Χρ. Σταμούλης κήρυξε την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο των 1150 χρόνων από την αποστολή των Θεσσαλονικέων ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου (20-22 Μαΐου 2013).

Φοιτητές_70

Οι ξένοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. μιλούν για τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο στις δικές τους παραδόσεις.

Εργαστ_Παιδαγ_21

Το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και η Διαβαλκανική Ομοσπονδία Ορθοδόξων Νεολαιών οργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Θρησκευτική Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Βαθμίδα των σχολείων στις Βαλκανικές χώρες», την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 στην αίθουσα του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Ιούνιος

HC_25

Ο Καθηγητής της Θεολογικής  Σχολής της Βοστώνης κ. Τιμόθεος Πατίτσας και ομάδα 20 αποφοίτων παρακολούθησαν θερινά εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού διαρκείας τριών εβδομάδων, με την ευθύνη της Καθ. κ. Δήμητρας Κούκουρα. Πτυχή των διμερών μορφωτικών σχέσεων ανάμεσα στη Θεολογική  Σχολή της Βοστώνης και τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

D90_272

Διεθνές Διαθρησκειακό Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου του 2013 στη Θεσσαλονίκη. Τις εργασίες του Συμποσίου τίμησε με την παρουσία του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης των ΗΠΑ και το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου».

D300_9

Η Μελίνα Κανά και ο Απόστολος Ρίζος συνάντησαν το βράδυ της Τρίτης 18 Ιουνίου τον Χρυσόστομο Σταμούλη επί σκηνής, τραγούδησαν τα τραγούδια του καινούργιου του δίσκου «Αγάπη σ’ αγαπάω», αλλά και προσωπικές τους επιτυχίες, διαλέχθηκαν με τον Καλίλ Γκιμπράν, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Τάσο Λειβαδίτη, τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, τον Όσκαρ Ουάϊλντ, την Κική Δημουλά και έτσι το τραγούδι ήταν σαν προσευχή. Ο χώρος του Terra Antiqua Μουσείο Art Cafe, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είχε γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο όλων των ηλικιών. Τη συναυλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Μιχαήλ Τρίτος, πολλά μέλη ΔΕΠ και των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής, μέλη του διοικητικού της προσωπικού, αρκετοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, π. Δαβίδ Τζιουμάκας και αρκετοί ιερείς.

Konst_197

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ οι αρχαιρεσίες για την εκλογή Προέδρου του Τμήματος. Την εφορευτική επιτροπή για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας αποτελούσαν οι λέκτορες Μόσχος Γκουτζιούδης (Πρόεδρος), Μαρία Ράντζου και Αθανάσιος Στογιαννίδης (Μέλη). Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας για την επόμενη διετία (2014-2015) εξελέγη ο καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης.

Vlatadon_1

Ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Μιλτιάδης Κωνσταντίνου εκφωνεί τον πανηγυρικό του εορτασμού του απ. Παύλου στο αμφιθέατρο της Ι. Μ. Βλατάδων με θέμα: Ο ελληνόφωνος Ιουδαϊσμός της εποχής του Απ. Παύλου και η συμβολή του στη διάδοση της χριστιανικής πίστης (29 Ιουνίου 2013.)

Ιούλιος

IMG_509

Στην τελευταία συνεδρίαση (4 Ιουλίου 2013) των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Φώτιος Ιωαννίδης ορίστηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή Χρυσόστομο Σταμούλη ως Αναπληρωτής Πρόεδρος και για την επόμενη διετία (2013-2015).

Library_118

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και ευχαριστιών, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, στη διάρκεια σύντομης τελετής (4 Ιουλίου 2013) αποχαιρέτησαν την κ. Έλλη Βαρνάβα-Παυλίδου, η οποία αποχώρησε από την ενεργό υπηρεσία, αφού συμπλήρωσε 35 χρόνια υπηρεσίας εκ των οποίων τα 29 στο ΑΠΘ. Η κ. Παυλίδου, απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, διετέλεσε Γραμματέας του Τμήματος κατά τα τελευταία 13 χρόνια. Διακρίθηκε για την ακρίβεια στην εφαρμογή των νομικών διατάξεων με ανθρώπινο πρόσωπο και την ανεξάντλητη διάθεση προσφοράς προς τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους στο Τμήμα.

Αύγουστος

IMG_5213

«Χριστιανικός βίος και πολιτική εξουσία. Ιστορικά ζητήματα και  σύγχρονες προοπτικές στην Ανατολή και τη Δύση» ήταν το θέμα του 13ου Διαχριστιανικού Συμποσίου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και του Φραγκισκανικού Ινστιτούτου Πνευματικότητας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης (28-30 Αυγούστου 2013). Η επιστημονική αυτή συνάντηση, που πραγματοποιείται ανά διετία εναλλάξ στην Ιταλία και την Ελλάδα, αυτή τη φορά τελούσε υπό την αιγίδα της  Αρχιεπισκοπής του Μιλάνου και εντάχθηκε στους γενικότερους  εορτασμούς για την 1700ή επέτειο από την έκδοση του Διατάγματος Ανεξιθρησκείας των Μεδιολάνων.

Σεπτέμβριος

60

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. υλοποιήθηκε από 12 Οκτωβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2013 Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο: «Επιμόρφωση θεολόγων καθηγητών Β´θμιας εκπαίδευσης σε θέματα του γνωστικού τους αντικειμένου και στη διαχείριση προβλημάτων και κρίσεων στη σχολική κοινότητα».

allcdwin

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. υλοποιείται από 1 Οκτωβρίου 2013 έως 30 Απριλίου 2014 Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο: «Επιμόρφωση θεολόγων εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ». Στο πρόγραμμα θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Πληροφορικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και Θεολόγοι από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος με γνώσεις και πολυετή πείρα στην οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων στις Νέες Τεχνολογίες.

Οκτώβριος

DSCN3820[1]

Το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. ανταποκρινόμενο σε αίτημα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δια της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ανέλαβε την Επιμόρφωση των Ιεροδιδασκάλων της Δυτικής  Θράκης. Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κομοτηνής από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου, υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ, ήταν διάρκειας 40 ωρών, και αποτελεί την πρώτη, από μια σειρά επιστημονικών επιμορφώσεων, που θα υλοποιηθούν με σκοπό τη διαρκή επιστημονική υποστήριξη των Ιεροδιδασκάλων, με κριτήρια ακαδημαϊκά.

1

Με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος το πρωί της Τρίτης 8 Οκτωβρίου του 2013, άρχισε το πρόγραμμα επιμόρφωσης κληρικών των Ιερών Μητροπόλεων Θράκης σε ποιμαντικά θέματα και τη σύγχρονη θεολογική έρευνα, που πραγματοποίησε το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, στα πλαίσια της ΔΟΜΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ του ΑΠΘ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 48 ιερείς επί το πλείστον από την Ι. Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

IMG_0910

Αντιπροσωπεία καθηγητών και φοιτητών του Ινστιτούτου Παιδαγωγικής και Παιδοψυχιατρικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ουράλ (Αικατερίνμπουργκ) της Ρωσίας επισκέφτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου 2013 το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, στα πλαίσια προσκυνηματικής  επίσκεψης στην πόλη του αγίου Δημητρίου και γενέτειρα των ιεραποστόλων αδελφών φωτιστών των Σλάβων αγίων Κυρίλλου κα Μεθοδίου.

ΟικΠατρ_186_01

Στις 24 Οκτωβρίου το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας στη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου». Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και αρχιερείς της Μακεδονίας. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν αρκετοί αρχιερείς και πολιτικοί εκπρόσωποι (ανάμεσά τους ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας), ενώ κατά τη δοξολογία στο καθολικό της Μονής και στη συνέχεια στην ξενάγηση στο Μουσείο και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου παρευρέθηκαν αρκετοί καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, ιερείς της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου. Την ξενάγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και της συνοδείας του έκανε ο Ηγούμενος της Μονής π. Δαβίδ Τζιουμάκας.

Νοέμβριος

IMG_3658

Από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πουσάν της Νότιας Κορέας η 10η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) με θέμα «Θεέ της ζωής, οδήγησέ μας στη δικαιοσύνη και την ειρήνη». Τρία μέλη του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. συμμετείχαν στο μεγάλο αυτό γεγονός ως εκπρόσωποι Εκκλησιών. Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Μαρτζέλος και ο επίκουρος καθηγητής κ. Στυλιανός Τσομπανίδης ως μέλη της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και η καθηγήτρια κ. Δήμητρα Κούκουρα ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

IMG_5494

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18.00 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Έκθεσης έργων των προπτυχιακών φοιτητών τα οποία εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των επιλεγομένων μαθημάτων της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ. Μαρίας Ι. Καζαμία-Τσέρνου Εισαγωγή στην τέχνη της Αγιογραφίας και Αγιογραφία Θεωρία και Πράξη. Τα μαθήματα υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, Άρχοντα Εικονογράφο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Εργαστήριο Αγιογραφίας (υπόγειο Θεολογικής Σχολής), τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας και του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

Paratext 2_187

Άρχισε το πρωί της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Βιβλικού Μουσείου του Τμήματος Θεολογίας (3ος όροφος) ένα ειδικό μεταφραστικό σεμινάριο. Το σεμινάριο οργανώθηκε από την Ελληνική Βιβλική Εταιρία, το Ινστιτούτο ABS Nida, τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες (UBS Translations) και τον Τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Στο ειδικό αυτό σεμινάριο, το οποίο έλαβε χώρα για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν καθηγητές των δύο Θεολογικών Σχολών της Ελλάδας, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και διδάκτορες των βιβλικών σπουδών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από ξένους ειδικούς στο εξειδικευμένο μεταφραστικό λογισμικό Paratext 7.4. Επιστημονικά υπεύθυνος του σεμιναρίου ήταν ο καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.

2X4I4120

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Νοεμβρίου η Ημερίδα συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Το φετινό θέμα ήταν αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος Χατζή και έφερε τον τίτλο «Μελίτων Χατζής: Μορφή αυστηρή και υπέροχη».

ATT00155

Με επιτυχία έληξε  την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ–ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ) Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ, ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ», που οργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., στα πλαίσια της ΔΟΜΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ του Α.Π.Θ. Στο σεμινάριο, διάρκειας 50 ωρών και 3 ECTS, δίδαξαν καθηγητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος και συμμετείχαν 30 στελέχη άνδρες και γυναίκες από Μητροπόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Δεκέμβριος

Axiolog_93

Από το πρωί της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου του 2013 πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. από εξωτερική επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από καθηγητές Πανεπιστημίων της Αμερικής και της Ευρώπης.

Axiolog_25

Το απόγευμα της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου 2013 κατά τη διάρκεια της εξωτερικής αξιολόγησης από ειδική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές του εξωτερικού, απόφοιτοι του Τμήματος Θεολογίας ήταν προσκεκλημένοι για να μιλήσουν για τη σχέση τους με αυτό. Θεολόγοι που διαπρέπουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους (Εκκλησία, πολιτική, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Κοινωνικούς Οργανισμούς, Στρατιωτικά Σώματα, κλπ.) μίλησαν για το Τμήμα Θεολογίας, τις σπουδές τους σε αυτό, τους καθηγητές και τη διαρκή συνεργασία μαζί τους.

Αμβρόσιος

Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Ο Αμβρόσιος Μεδιολάνων στη χριστιανική γραμματεία και θεολογία» συνδιοργανώθηκε από τον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και το Institute for Ecumenical Theology, Eastern Orthodoxy, and Patristics του Τμήματος Καθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας στις 11-12 Δεκεμβρίου του 2013. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Με προσκεκλημένους ομιλητές διακεκριμένους πατρολόγους, καθηγητές από διάφορα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, το ενδιαφέρον των θεολόγων υπήρξε πολύ μεγάλο σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Το συνέδριο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, κ. Ιωάννης Σπιτέρης (κατά την πρώτη ημέρα) και ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος (κατά τη δεύτερη ημέρα).

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.