Διεθνές επιστημονικό συνέδριο από τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ και την Ελληνική Βιβλική Εταιρία στην Αθήνα

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία οργανώνει σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: Το Διάταγμα Ανεξιθρησκίας του 313 μ.Χ. και το αίτημα του 21ου αιώνα για καταλλαγή: Ο ρόλος της Αγίας Γραφής στην ειρηνική συμβίωση των ετεροτήτων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»), Ακαδημίας 50. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες Παρασκευή 13 (απόγευμα, ώρα: 17.00-21.00) και Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 (πρωί, ώρα 9.00-14.30)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

article_16139Το Διάταγμα Ανεξιθρησκίας του 313 μ.X. και το αίτημα του 21ου αιώνα για καταλλαγή: Ο ρόλος της Αγίας Γραφής στην ειρηνική συμβίωση των ετεροτήτων.

 Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Έναρξη – Εισαγωγικοί Χαιρετισμοί:

Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας.

Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Κεντρική Εισήγηση: Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ: Η συνεργασία των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών με την Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία για τη διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο.

 Α΄ Θεματική Ενότητα: Αγία Γραφή και Ανεξιθρησκία 

Κωνσταντίνος Ζάρρας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ: “Pax deorum” και “Πάνθεον” ως θρησκευτικές και θεσμικές προϋποθέσεις για το Διάταγμα των Μεδιολάνων.

Μυρτώ Θεοχάρους, Λέκτωρ Ελληνικού Βιβλικού Κολεγίου: Η πίστη στην αποκλειστικότητα του Γιαχβέ και το ζήτημα της ανεκτικότητας προς τους πιστούς άλλων θρησκειών.

π. Σεβαστιανός Φρέρης, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης των Ιησουιτών: Ο λαός του Θεού και οι λαοί του κόσμου. Σκέψεις στο Μκ. 16,15 (με αναφορά στο Ησ. 11,10-12 και σχετικές αποφάσεις της Β΄ Βατικανής Συνόδου)

Στέφανος Μιχαλιός, Λέκτωρ Ελληνικού Βιβλικού Κολεγίου: Η ανοχή εν όψει της αποκλειστικής ερμηνείας. Η πρώιμη Χριστιανική ερμηνεία του Ιουδαϊσμού στο πλαίσιο της θρησκευτικής ανοχής (Ιω 8,44 και Απ 2,9. 3,9).

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Β΄ Θεματική Ενότητα: Η Αγία Γραφή στον σύγχρονο κόσμο

Αθανάσιος Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, αρχισυντάκτης περιοδικού «Σύναξη»: Απελπισία και απελευθέρωση. Πανανθρώπινες διαδρομές με τη Βίβλο.

Aικατερίνη Τσαλαμπούνη, Λέκτωρ Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ: «Ζητεῖτε δὲ πρῶτον τὴν βασιλείαν καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν» (Μτ 6,33). Μια βιβλική πρόταση προσέγγισης του παγκόσμιου αιτήματος για δικαιοσύνη.

Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε & Αγκόλας κ. Σεραφείμ: Βίβλος και θρησκευτική ανεκτικότητα στην Αφρική.

Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κ. Άνθιμος: «Οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην». Ανεκτικότητα και συνεργασία στις δύο όχθες του Αιγαίου στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Dr. Simon Crisp, Συντονιστής Μεταφραστικών Προγραμμάτων & Επιστημονικών Εκδόσεων των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών: Why Translate the Bible for Muslims?

Γ΄ Θεματική Ενότητα: Η Αγία Γραφή στη Χριστιανική Οικουμένη

Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ: Η επικαιρότητα του βιβλικού λόγου υπό το φως της πατερικής ερμηνευτικής. Αρχές και προϋποθέσεις.

Fr. Rosario Scognamiglio, Καθηγητής στο Istituto di Teologia Ecumenica “San Nicola”, Bari: Νέες προοπτικές στην κατανόηση της Βίβλου μετά τη Β΄ Βατικανή Σύνοδο. Η ερμηνευτική του διαλόγου.

Βασιλική Σταθοκώστα, Λέκτωρ Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ: Η Αγία Γραφή στην Οικουμενική Κίνηση.

Jeffrey W. Baldwin, Καθηγητής Ελληνικού Βιβλικού Κολεγίου: Αναζητώντας τον «αιρετικό». Κοινή δίψα και διακοινοτικός διάλογος στην ιστορία της Σαμαρείτισσας (Ιω 4).

Στρογγυλή τράπεζα:

Το έργο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας στην υπηρεσία των Εκκλησιών.

Συντονιστής: Μιχαήλ Χατζηγιάννης, Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας.

Δείτε αναλυτικότερα παρακάτω:

PROGRAM

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.