Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το Κέντρο Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου»

ΟικΠατρ_113

Σήμερα στις 18.00 το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την Ι. Μονή της Αγίας Θεοδώρας στη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου». Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και αρχιερείς της Μακεδονίας. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν αρκετοί αρχιερείς και πολιτικοί εκπρόσωποι (ανάμεσά τους ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας), ενώ κατά τη δοξολογία στο καθολικό της Μονής και στη συνέχεια στην ξενάγηση στο Μουσείο και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου παρευρέθηκαν αρκετοί καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, ιερείς της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου. Την ξενάγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και της συνοδείας του έκανε ο Ηγούμενος της Μονής π. Δαβίδ Τζουμάκας.

ΟικΠατρ_80

Προσφώνηση του Πατριάρχη από τον αντιπρόεδρο του CEMES, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ Πέτρο Βασιλειάδη κατά τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του Κέντρου

Παναγιώτατε, Σεβασμιώτατοι, Θεοφιλέστατοι, σεβαστοί πατέρες, ελλογιμότατοι κύριοι συνάδελφοι και λοιπά μέλη της Εταιρείας.

ΟικΠατρ_129

Το Κέντρο Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» υποδέχεται σήμερα με αισθήματα ανείπωτης χαράς, ιδιαίτερης τιμής, και εξαιρετικής ευγνωμοσύνης την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, σοφό οιακοστρόφο της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Καθολικής ημών Εκκλησίας, και έμπρακτο υποστηρικτή και εμψυχωτή των δραστηριοτήτων, επιστημονικών και ερευνητικών ενδιαφερόντων, αλλά και οραματισμών αυτού εδώ του Κέντρου.

ΟικΠατρ_14

Τα μέλη του, αρχιερείς, ιερείς, διάκονοι, και ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι, καθώς και πνευματικά τέκνα και κατά σάρκα συγγενείς του αοιδίμου μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Παπαγεωργίου, με προεξάρχοντα τον επίτιμο Πρόεδρό του, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, εκφράζουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας για την τιμή που μας κάνετε, Παναγιώτατε, να εγκαινιάσετε προσωπικώς τις εγκαταστάσεις του Κέντρου μας στον χώρο της Ι. Μ. Αγ. Θεοδώρας, την οποία ως γνωστόν επανίδρυσε ο μακαριστός γέροντάς μας, εγκαταστάσεις τις οποίες μας παραχώρησε ο καθηγούμενος της ιεράς αυτής μονής, π. Δαβίδ, με τις ευλογίες του Μητροπολίτου της πόλεώς μας.

ΟικΠατρ_132

Το Δ.Σ. του Κέντρου ως ελάχιστο, ελαχιστότατο, δείγμα ευγνωμοσύνης για την μεγάλη αυτή τιμή αποφάσισε ταπεινώς να επιδώσει εις υμάς Παναγιώτατε – και δι’ υμών στις αρμόδιες συνοδικές επιτροπές του Πατριαρχείου – ένα δείγμα της μέχρι τούδε επιστημονικής δραστηριότητας του Κέντρου: Τα πρακτικά, τα τελικά συμπεράσματα και τις προτάσεις διεθνούς διαθρησκειακού συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε, σε συνεργασία με το  τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, πριν μερικού μήνες εδώ σ’ αυτήν την πόλη, με θέμα την δυνατότητα διατύπωσης μιας Ορθόδοξης «θεολογίας των θρησκειών». Το  σύνολο των εισηγήσεων του επιστημονικού αυτού συνεδρίου δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος «Θεολογία» δε 2 ειδικά αφιερώματα.

ΟικΠατρ_143-WEB

Όπως σας διαβεβαιώσαμε κατά την επίσκεψή μας στο Φανάρι, με την ευκαιρία της επιδόσεως του αφιερωματικού τόμου εις τιμήν και μνήμην του αοιδίμου μητροπολίτου Παντελεήμονος, το Κέντρο φιλοδοξεί να προσφέρει στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας τις ερευνητικές και επιστημονικές του υπηρεσίες με μελέτες και συνέδρια στον χώρο τόσο των οικουμενικών διαλόγων και της ιεραποστολής, που με πάθος και συνέπεια διακόνησε, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Παντελεήμων, όσο και της διάσωσης του φυσικού περιβάλλοντος, που υμείς Παναγιώτατε με τόσην επιτυχία διακονείται με παγκόσμια μάλιστα απήχηση.

ΟικΠατρ_186_01
Εις πολλά και δημιουργικά έτη, Παναγιώτατε.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.