Μήνυμα των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ με αφορμή την ειδική τιμητική διάκριση που απονεμήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Patriarch_137

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ τίμησε σήμερα σε μια λαμπρή τελετή τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, απονέμοντάς του την Ειδική Τιμητική Διάκριση με το έμβλημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ».

Η διάκριση, η οποία θεσμοθετείται για πρώτη φορά για να τιμηθούν εξέχουσες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Ελληνισμού, απονεμήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Την έναρξη της δημόσιας συνεδρίασης της Συγκλήτου κήρυξε η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγήτρια Δέσπω Λιάλιου, η οποία τόνισε πως στο πρόσωπο του κ.κ. Βαρθολομαίου το ΑΠΘ υποδέχεται το πλήρωμα της Οικουμένης, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης για την πανεπιστημιακή οικογένεια. «Σε μια εποχή που οι θεσμοί της έννομης πολιτείας αμφισβητούνται, η βία κυριεύει τις συνειδήσεις των ανθρώπων και ο εκφασισμός αμαυρώνει την κοινωνική μας συλλογικότητα, η παρουσία σας κάνει τις ζωές μας ανθρωπινότερες και συγχρόνως ενισχύετε, εσείς Παναγιώτατε, την πίστη μας ότι υπάρχει ελπίδα», ανέφερε.

Patriarch_73

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τον κ.κ. Βαρθολομαίο με τον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τμήματα του οποίου από το 1997 τον ανακήρυξαν ως επίτιμο διδάκτορά τους για τα πολλά ευεργετήματά και τις δράσεις προς τις Επιστήμες που αυτά υπηρετούν. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στη μελέτη αποκατάστασης της Ιεράς Μονής της Χάλκης, την οποία εκπόνησαν καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής υπό την επιστημονική ευθύνη του Πρύτανη, εκφράζοντας την ευχή όλων να ανοίξει σύντομα τις πύλες της η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Patriarch_118Ο Πρύτανης επισήμανε πως η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη γίνεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και μοιραία και για τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους. Και τόνισε πως τα πανεπιστήμια πλήττονται καίρια από την πολιτική της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας του διοικητικού τους προσωπικού. «Αν τα πανεπιστήμιά μας κατάφεραν και άντεξαν μέχρι τώρα στην κρίση, αυτό το οφείλουν στον πατριωτισμό των ανθρώπων τους. Κι αν είναι κάτι που μας τρομάζει με την επιχειρούμενη απομάκρυνση του προσωπικού είναι ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή τα πανεπιστήμια χάνοντας τους ανθρώπους τους θα χάσουν και την ψυχή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μυλόπουλος ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σήμερα από μια πρωτόγνωρη κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική. «Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε η αγάπη και η αλληλεγγύη αναδεικνύονται ως οι μόνες αξίες που μπορούν να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή, αλλά και να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο. Η παρουσία σας στην πόλη μας και σήμερα στο πανεπιστήμιό μας, σηματοδοτεί, την πλέον κατάλληλη στιγμή, τη μεγάλη ανάγκη όλων μας να στραφούμε προς τις παραδοσιακές πνευματικές αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Η αποδοχή από μέρους σας της πρόσκλησης που σας υπέβαλε η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποτελεί μεγάλη τιμή για ένα πνευματικό ίδρυμα, το οποίο αγωνίζεται σε χαλεπούς καιρούς για τη διατήρηση του δημόσιου αγαθού της Παιδείας και μέσω αυτής για την εμβάθυνση και περαιτέρω ανάπτυξη του πνευματικού μας πλούτου».

Patriarch_188Στην ομιλία του ο τιμώμενος εξέφρασε τις από καρδιάς ευχαριστίες του προς τις πανεπιστημιακές αρχές, την Πρυτανεία και τη Σύγκλητο, επισημαίνοντας πως η απονομή της διάκρισης δείχνει το σεβασμό τους προς το θεσμό που εκπροσωπεί. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ..κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα, τονίζοντας ότι πρωτίστως είναι κρίση ηθική. Και τόνισε πως πλέον ανατρέπονται θεμελιώδεις αρχές, γιʼ αυτό και είναι εξαιρετικά επίκαιρη η αναζήτηση ηθικών αξιών. Παράλληλα, όπως, είπε είναι κρίση ανθρωπολογική, γιʼ αυτό και οι ανθρωπιστικές σπουδές, που συνθλίβονται στον μηχανοκρατούμενο πολιτισμό μας είναι κατεξοχήν επίκαιρες. Και η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, όπως είπε, ευχαριστεί το ΑΠΘ, στο οποίο οι ανθρωπιστικές σπουδές καλλιεργήθηκαν και καλλιεργούνται επί σειρά ετών.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε ειδική αναφορά και στα προβλήματα της παιδείας, εκφράζοντας την ευχή να επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο, το ταχύτερο δυνατόν. «Χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και ομοψυχία και είμαστε βέβαιοι πως οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας θα πράξουν παν το δυνατόν, προς την κατεύθυνση να φανούν χρήσιμοι στους ακαδημαϊκούς, το πανεπιστήμιο και τον κόσμο των γραμμάτων», κατέληξε.

Οι Πρυτανικές Αρχές,

 Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ

Ιωάννης Δ. Παντής,  Αναπληρωτής  Πρύτανη (Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης)

Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού)

Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Έρευνας)

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.