Χειροτονία των γυναικών και Ορθόδοξη θεολογία. Διεθνές μεταπτυχιακό/μεταδιδακτορικό σεμινάριο

H Ορθόδοξη Εκκλησία για αρκετές δεκαετίες είχε μια πάγια θεολογική θέση γύρω από το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών. Η δημόσια όμως επαναδιατύπωση των αναθεωρημένων απόψεων του Μητροπολίτου Διοκλείας Καλλίστου Ware, οι μελέτες της Behr-Sigel, του Ορθοδόξου δογματολόγου αειμνήστου Νικολάου Ματσούκα, αλλά και επιστημονικών διδακτορικών διατριβών Ορθοδόξων επιστημόνων, που μαζί με αρκετά τεκμηριωμένες θεολογικά προκλήσεις Ορθοδόξων και ετεροδόξων επιστημόνων, φαίνεται να έχουν κλονίσει την επίσημη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Απευθυνόμενος στην αγγλικανική κοινωνία κατά τη διάρκεια του τακτικού συνεδρίου της στο Λάμπεθ πριν από αρκετά χρόνια, εκπροσωπώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μητροπολίτης Περγάμου επέστησε την προσοχή όλων, ότι η λύση στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα που ταλανίζει τον χριστιανικό κόσμο και έχει διαιρέσει καθέτως και οριζοντίως τις διάφορες χριστιανικές ομολογίες δεν μπορεί να βρεθεί ούτε με βάση επιχειρήματα από την κοινωνική εξέλιξη (arguments from sociology) ούτε με βάση επιχειρήματα από την παράδοση (arguments from tradition). Αυτό που χρειάζεται είναι κυρίως θεολογικά επιχειρήματα. Κρίθηκε, ως εκ τούτου, αναγκαία μια σε βάθος θεολογική ανάλυση του όλου θέματος. Εκεί ακριβώς θα επικεντρώσει την προσοχή του, χωρίς βέβαια να αγνοεί και τους άλλους δύο προαναφερθέντες παράγοντες, το διεθνές μεταπτυχιακό/μεταδιδακτορικό σεμινάριο με θέμα «Χειροτονία των γυναικών και Ορθόδοξη θεολογία», που άρχισε με τους καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Πέτρο Βασιλειάδη, ομότιμο, και Νίκη Παπαγεωργίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας, με την επιστημονική συνδρομή Ελλήνων και ξένων ειδικών πάνω στο θέμα.

Οι συναντήσεις της Α΄ Περιόδου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013) αυτού του σεμιναρίου, που  θα γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, είναι εισαγωγικές με θέματα όπως: Μάρθα και Μαρία ως μοντέλα χριστιανικής μαρτυρίας (Ν. Παπαγεωργίου), το θέμα της χειροτονίας των γυναικών στο ΠΣΕ (Δ. Κούκουρα), η κοινωνιολογική θεώρηση του ζητήματος (Ι. Πέτρου), η θέση της γυναίκας στον Απ. Παύλο (Ε. Αδαμτζίλογλου), ο ρόλος των γυναικών στην Κ.Δ., την Εκκλησία και τον οικουμενικό διάλογο (Ε. Κασσελούρη), βία κατά των γυναικών και ιερωσύνη (Ν. Αθανασοπούλου), η χειροτονία των γυναικών και η θρησκειολογική τυπολογία της υποταγής της γυναίκας (Χ. Αρβανίτης), Η περίπτωση της Μαρίας Μαγδαληνής και η χειροτονία των γυναικών (Αικ. Δροσιά) και ο ρόλος των αιρέσεων στη διαμόρφωση της πατερικής διδασκαλίας για τις γυναίκες (Ε. Βουλγαράκη).

Οι συναντήσεις της Α΄ Περιόδου αυτού του σεμιναρίου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013) θα είναι εισαγωγικές και θα γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής κάθε Δευτέρα στις 6 το απόγευμα με το εξής πρόγραμμα:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

ΘΕΜΑ

7 ΟΚΤ 2013

Π. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ & ΟΡΘΟ-ΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

14 ΟΚΤ 2013

Ν.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΜΑΡΘΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΩΣ ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ & Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

21 ΟΚΤ 2013

Δ. ΚΟΥΚΟΥΡΑ

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΣΕ

4 ΝΟΕ 2013

Ι. ΠΕΤΡΟΥ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ

11 ΝΟΕ 2013

Ε. ΑΔΑΜΤΖΙΛΟΓΛΟΥ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ

18 ΝΟΕ 2013

Ε. ΚΑΣΣΕΛΟΥΡΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Κ.Δ., ΤΗΝ ΕΚ-ΚΛΗΣΙΑ & ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

25 ΝΟΕ 2013

Ν. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΣΥΝΗ

2 ΔΕΚ 2013

ΧΡ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

9 ΔΕΚ 2013

ΑΙΚ. ΔΡΟΣΙΑ

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

16 ΔΕΚ 2013

Ε. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η θεματική της  Β΄ Περιόδου (μετά τα Χριστούγεννα) θα περιλαμβάνει την ουσία του θεολογικού προβλήματος, με εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, του Δ. Κεραμιδά για την όλη προβληματική της Καθολικής Εκκλησίας από την εγκύκλιο του 1975 μέχρι την τελευταία συνέντευξη στου Πάπα Φραγκίσκου, του Σ. Μπούκη για την θεολογική προβληματική των διαφόρων Προτεσταντικών ομολογιών, της Β. Σταθοκώστα για την επίσημη θεολογική αντιπαράθεση στους κόλπους της Αγγλικανικής κοινωνίας, της Μ. Χατζηαποστόλου για τον θεολογικό προβληματισμό του Ν. Ματσούκα, του Ε. Θεοδώρου για τη χειροτονία των γυναικών και το θεσμό των διακονισσών στην Ορθόδοξη Εκκλησία, του Κ. Γιοκαρίνη για το έμφυλο και το άφυλο του σαρκωθέντος Χριστού, της Μ. McDowel για την Ορθόδοξη θεολογία και τη χειροτονία των γυναικών, αλλά και εργασιών των μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών μελών του σεμιναρίου.

Τέλος, η Γ΄ Περίοδος (μετά το Πάσχα) θα επεκταθεί στην ανάλυση από πλευράς Ορθόδοξης θεολογίας του άμεσα συνδεόμενου με το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών θέματος της χριστιανικής ανθρωπολογίας (συμπεριλαμβανομένης και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας), με μελέτη των απόψεων των Μητροπολιτών Διοκλείας και Περγάμου, και εισηγήσεις των Θ. Γιάγκου, Γ. Μαρτζέλου, Μ. Κωνσταντίνου, Χρ. Σταμούλη, Π. Σκαλτσή (και/ή π. Κ. Παπαγιάννη), Φ. Ιωαννίδη, Α. Κόλτσιου και Κ. Αγόρα.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.