Άρχισε τις εργασίες του στο Μιλάνο το 13ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και του Φραγκισκανικού Ινστιτούτου Πνευματικότητας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης

IMG_5083

Της καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Δήμητρας Κούκουρα

Με θέμα “Χριστιανικός βίος και πολιτική εξουσία. Ιστορικά ζητήματα και  σύγχρονες προοπτικές στην Ανατολή και τη Δύση” άρχισαν το πρωί της  Τετάρτης 28 Αυγούστου 2013 στο Πανεπιστήμιο Sacro Cuore του Μιλάνου οι  εργασίες το 13ου Διαχριστιανικού Συμποσίου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ και του Φραγκισκανικού Ινστιτούτου Πνευματικότητας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης και θα διαρκέσουν 3 ημέρες. Η επιστημονική αυτή συνάντηση, που πραγματοποιείται ανά διετία εναλλάξ στην Ιταλία και την Ελλάδα, φέτος τελεί υπό την αιγίδα της  Αρχιεπισκοπής του Μιλάνου και έχει ενταχθεί στους γενικότερους  εορτασμούς για την 1700ή επέτειο από την έκδοση του Διατάγματος Ανεξιθρησκείας των Μεδιολάνων.

MILANO KOUKOURAΣτο μήνυμά του, που αναγνώσθηκε κατά την έναρξη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων τονίζει ότι «ο Χριστός αφ’ ενός απορρίπτει την προς την κοσμικήν εξουσίαν αντιπαράθεσιν, αφ’ ετέρου δε δεν ενοχλείται από την ύπαρξιν αυτής, αφορών εις μίαν διακριτικήν μετ’ αυτής σχέσιν». Συγχρόνως χαρακτηρίζει το θέμα του συμποσίου ως «επίκαιρον και εις τας ημέρας ημών, κατά τας οποίας τόσον ο πειρασμός της εξουσίας επηρεάζει ενίοτε την ζωήν των χριστιανών, όσον και ένιαι μορφαί πολιτικής εξουσίας εις τον σύγχρονον κόσμον δρουν αρνητικώς ή και θέτουν εις κίνδυνον της ζωήν αυτών». Ο Πάπας Φραγκίσκος, εξάλλου, στο δικό του μήνυμα επεσήμανε ότι «Η ιστορική  απόφαση, με την οποία δόθηκε διαταγή για τη θρησκευτική ελευθερία των χριστιανών, άνοιξε νέους δρόμους για τη διάδοση του Ευαγγελίου και συνέβαλε με αποφασιστικό τρόπο στη γέννηση του ευρωπαϊκού πολιτισμούΗ μνήμη αυτού του γεγονότος προσφέρει την ευκαιρία, για το παρόν συμπόσιο, να μελετήσει  τον τρόπο με τον οποίο ο χριστιανικός κόσμος σχετίζεται με την κοινωνία των πολιτών και την εξουσία που την ορίζει».

IMG_4936

Στην εναρκτήρια συνεδρία αναγνώσθηκαν επίσης τα χαιρετιστήρια μηνύματα  του Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος έχει φιλοξενήσει κατά το παρελθόν μία παρόμοια συνάντηση, όπως επίσης και των Προέδρων του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Καθ. Χρυσόστομου Σταμούλη και του Προέδρου του Φραγκισκανού Ινστιτούτου του Antonianum  fr Paolo Martinelli.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.