Προσφώνηση του Γραμματέα του Κέντρου «Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου» κ. Δημητρίου Νικηφόρου κατά την έναρξη του Διαθρησκειακού Συμποσίου

D90_52

ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ – ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΩΝ – ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Center of Ecumenical Missiological and Environmental Studies Metropolitan Panteleimon Papageοrgiou

Σήμερα, Παρασκευή 14η Ιουνίου 2013, είναι η επέτειος της εκδημίας του μακαριστού Γέροντα, πρώην Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονα Παπαγεωργίου. Με την ευκαιρία της επετείου αυτής, το «Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών» που φέρει το όνομά του,έχει την εξαιρετική τιμή να συνδιοργανώνει την παρούσα διαπανεπιστημιακή διημερίδα με θέμα : «Ορθόδοξη προσέγγιση για μια Θεολογία των Θρησκειών», με κορυφαία θεολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ορθοδοξίας, το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και την Ελληνο-Ορθόδοξη Θεολογική Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Το Κέντρο Μελετών ιδρύθηκε τον Απρίλη του 2011 από αρχιερείς, ιερείς, πανεπιστημιακούς καθηγητές, πνευματικά τέκνα και συγγενείς του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, αλλά και μέλη των κινήσεων πατρός Ιακώβου Παυλάκη και πατρός Κωνσταντίνου Βαμβίνη. Δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, την οποία διαποίμανε ο αοίδιμος Μητροπολίτης επί 17 και πλέον έτη και έχει ως έδρα την Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη, την επίσημη εκκλησιαστική έναρξη και τις εγκαταστάσεις του οποίου θα εγκαινιάσει επίσημα η Α.Θ. Παναγιότης. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την κατά μήνα Οκτώβριο ε.έ. επίσημη επίσκεψή του στην πόλη μας.

Ως προς την οργάνωση, τη διοίκηση και τη λειτουργία του, το ερευνητικό αυτό κέντρο διέπεται από τις διατάξεις των εταιρειών σατικής ευθύνης. Σκοπός του είναι η προώθηση και θεολογική τεκμηρίωση κάθε μορφής οικουμενικού και διαθρησκειακού διαλόγου της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας (και για το λόγο αυτό συμμετέχει στην οργάνωση αυτού του συμποσίου), η αλληλογνωριμία και ειρηνική συνύπαρξη των λαών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, της Ευρώπης αλλά και της υφηλίου, η προώθηση του αυθεντικού Ορθοδόξου ιεραποστολικού ιδεώδους, η ενίσχυση των ιεραποστολών της Εκκλησίας, καθώς και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κτιστής δημιουργίας κατά την εκκλησιαστική ορολογία.

Το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (σύμφωνα με το καταστατικό του οποίου επίτιμος πρόεδρός του είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, και επί του παρόντος ο κ. Άνθιμος, τον οποίο έχω την τιμή να αντικαθιστώ σήμερα λόγω της συμμετοχής του στην Αλεξανδρούπολη στο ετήσιο μνημόσυνο του τέως συνεργάτη του μακαριστού π. Πολυκάρπου Μαντζάρογλου, (πνευματικού επίσης αναστήματος του αοιδίμου Μητροπολίτη Παντελεήμονα) συνεργάζεται για την επίτευξη των στόχων του με όλους τους σχετικούς με τους σκοπούς, πνευματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδας, την Εταιρεία Οικουμενικών Μελετών και Διορθόδοξης Πληροφόρησης, τους λοιπούς αρμόδιους φορείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας και παγκόσμιους τοιούτους, Θρησκευτικούς και κοσμικούς.

D90_278

Στα πλαίσια του Διεθνούς Διαθρησκειακού Συμποσίου, και μετά το πέρας του, έχει προγραμματιστεί επετειακή εκδήλωση στην αίθουσα της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας, θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, μιας κορυφαίας πατερικής, ασκητικής και οικουμενικής προσωπικότητας με απαράμιλλο ήθος, ιερατική και ανθρώπινη ακεραιότητα, ευγένεια, αξιοπρέπεια, πατρική αγάπη και θεολογικό ανάστημα. Υπήρξε απλός, ταπεινός, απέριττος, φιλακόλουθος, αδιαλείπτως προσευχόμενος, μακρόθυμος, φιλέσπλαχνος, ειρηνικός, συνετός και διακριτός Ιεράρχης….. Υπήρξε, πράγματι, η βιτρίνα της Εκκλησίας και το κάστρο της Ορθοδοξίας !!!

Εξ ονόματος του Δ.Σ. του Κέντρου, χαιρετίζω το πολύ σημαντικό αυτό συμπόσιο και σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Θεσσαλονίκη: 14η Ιουνίου 2013 

Σας ευχαριστώ

Δημήτρης Νικηφόρος

M.Th

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.