Συνέντευξη του επίκ. καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπου Ατματζίδη στο περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ για τον δεύτερο θάνατο

Συνέντευξη στην Δήμητρα Νικολαΐδου (περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ, τεύχος 124).

Σε πολλά αρχαία ιερά κείμενα υπονοείται ότι εκτός από το θάνατο του φυσικού σώματος, υπάρχει κι ένας δεύτερος θάνατος που ακολουθεί τον πρώτο. Ωστόσο παραμένει ένα μυστήριο τι ακριβώς εννοείται εδώ και ποια η σημασία του για τον άνθρωπο. Το θέμα αυτό ερευνά διεξοδικά τα τελευταία χρόνια ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Ατματζίδης, τον οποίο συναντήσαμε και είχαμε μαζί του μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική συζήτηση.

Τι είναι ο Δεύτερος Θάνατος κ. Ατματζίδη;

Ανάλογα με την πηγή που εξετάζουμε, διατυπώνεται μια διαφορετική θέση για το Δεύτερο Θάνατο. Εγώ ξεκίνησα από τα δικά μας, χριστιανικά κείμενα και με έκπληξη είδα πως το θέμα αυτό θίγεται στα κείμενα της Αποκάλυψης (Αποκ. 2:11, 20:6 & 14, 21:8). Πρόκειται για μια τιμωρητική, μετά από κρίση, πράξη του Θεού, σε ανθρώπους που δεν έχουν τις προδιαγραφές για τη Σωτηρία. Ενώ έχουν πεθάνει, αφήνεται να εννοηθεί πως υφίστανται μια δεύτερη κρίση και, ανάλογα με την ηθική τους κατάσταση, ή περιπίπτουν στην κατάσταση του Δεύτερου Θανάτου ή απαλλάσσονται από αυτήν. 

Η κατάσταση περιπλέκεται επειδή η κατάσταση του Δεύτερου Θανάτου, που θα λέγαμε πως είναι υπαρξιακή, συμπλέκεται με ένα ορατό στοιχείο, μια λίμνη πυρός. Αυτό έχει να κάνει με τη συχνή τάση του συγγραφέα της Αποκάλυψης να συμπλέκει, όσα έχει να πει, με πολυσήμαντες εικόνες που δανείζεται από το ιουδαϊκό περιβάλλον. Το δεύτερο που παρατήρησα, είναι πως όταν οι ερμηνευτές επιχειρούσαν να δώσουν μια σημασία στο τι είναι ο Δεύτερος Θάνατος, θεωρούσαν ότι πρόκειται για τον πνευματικό θάνατο και τέλειωναν εκεί. Ωστόσο, κάνοντας συνδέσεις με άλλα κείμενα εκτός Καινής Διαθήκης που εντόπισα στη συνέχεια, συμπέρανα πως δεν ήταν αυτή η πρόθεση του συγγραφέα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο ακολουθώντας το σύνδεσμο παρακάτω:

ABATON

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.