Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα: Πολιτιστικός Δρόμος της Ευρώπης «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Μέσα σε ατμόσφαιρα φιλίας και επιθυμίας για συνεργασία στον μορφωτικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής ευρύτατη ενημερωτική σύσκεψη για τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα Πολιτιστικός Δρόμος της Ευρώπης «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», που πρόκειται να υποβάλει στο Συμβούλιο της Ευρώπης η διοικητική περιφέρεια Ζλιν της Μεγάλης Μοραβίας της Τσεχίας.

Η εξαμελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από την περιφέρεια του Ζλιν, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, τόνισε ότι το εγχείρημά τους  συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 1150 χρόνων από τον εκχριστιανισμό τους, η οποία εορτάζεται φέτος με λαμπρές εκδηλώσεις στο σλαβικό κόσμο, με επίκεντρο την ιστορική πόλη  Βελεχράντε, πρωτεύουσα της μεγάλης Μοραβίας.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Μακραντωνάκη, ο Πανοσ. π. Δαβίδ Τζουμάκας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αμανατίδης, εκπρόσωποι του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, των επιμελητηρίων, του συνδέσμου ξεναγών και τουριστικών πρακτόρων και ακαδημαϊκοί εκπρόσωποι μορφωτικών ιδρυμάτων από τη Θεσσαλονίκη και τη Σόφια.

Στην προσφώνησή του ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Καθ. κ. Μιχαήλ Τρίτος τόνισε τη σημασία της μετάδοσης του Ευαγγελίου και της ελληνικής παιδείας στο σλαβικό κόσμο με την επιλογή δύο μορφωμένων ασκητών ιεραποστόλων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εξάλλου ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθ. κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, καλώντας τους επισκέπτες στο βήμα για την παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος και τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων και των ωφελειών για την ελληνική πλευρά, εξέφρασε τη χαρά και την τιμή για το Τμήμα, καθώς υποδέχεται εκπροσώπους από την 38η γενεά των μαθητών των Θεσσαλονικέων αγίων, οι οποίοι ήρθαν στη γενέτειρά τους για να ανοίξουν δρόμους πολιτισμού και ανάπτυξης.

           ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Εκλεκτοί επισκέπτες από την περιφέρεια Ζλιν της Τσεχίας, αξιότιμοι εκπρόσωποι των αρχών της πόλης μας και της Πρυτανείας του Α.Π.Θ.               

Το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ έχει σήμερα την εξαιρετική τιμή, να υποδέχεται στη Θεολογική Σχολή την 38η γενεά των μαθητών των Θεσσαλονικέων Ιεραποστόλων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Σήμερα φιλοξενούμε μία εξαμελή αντιπροσωπία από τη διοικητική περιφέρεια του Ζλιν, της Μεγάλης Μοραβίας. Η επίσκεψή τους έχει στόχο να  ανοίξει έναν πολιτιστικό δρόμο φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στη γενέτειρα των Θεσσαλονικέων αγίων και την πόλη του Βελεχράντε, εκεί όπου οι δύο ασκητές αδελφοί μετέδωσαν το φως του Ευαγγελίου και τις αξίες της ελληνικής παιδείας. Ο δρόμος είναι ο ίδιος αλλά με αντίστροφη φορά.

Σήμερα, αγαπητοί φίλοι, εσείς έρχεστε να μας εξηγήσετε την τεχνογνωσία που αποκτήσατε με επίπονες προσπάθειες για τα προγράμματα των Πολιτιστικών Δρόμων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ειδικότερα για το Πρόγραμμα «Κύριλλος και Μεθόδιος» και τις πολλαπλές ωφέλειες που μπορούν να προκύψουν από αυτό.

Σας ευχόμαστε καλώς ορίσατε και σας προσκαλούμε  να πάρετε το λόγο, για να σας ακούσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.