Ομιλία του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Στα πλαίσια των μαθημάτων «Ιστορία και σύγχρονος βίος των σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών» του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτου και «Ποιμαντική και Ηθική» του καθηγητή π. Βασίλειου Καλλιακμάνη μίλησε στους φοιτητές στις 13.30 το μεσημέρι στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων Αλφέγιεφ, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και Πρύτανης του Θεολογικού Ινστιτούτου μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας. (Σύντομο βιογραφικό του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ μπορεί κανείς να δει στα ελληνικά στη Βικιπαίδεια και αναλυτικότερο στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας).

Τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη προσφώνησαν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ νωρίτερα επισκέφτηκε τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τρίτος δώρησε στον κ. Ιλαρίωνα ένα αντίγραφο του τιμητικού τόμου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη που εξέδωσε η Θεολογική Σχολή (Εἰς Μαρτύριον τοῑς Ἒθνεσι. Τόμος Χαριστήριος Εικοσαετηρικός εἰς τον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον, Έκδοση Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2011).

Την ομιλία του παρακολούθησαν πολλοί καθηγητές (ανάμεσά τους και αρκετοί ομότιμοι καθηγητές των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής) και φοιτητές του ΑΠΘ, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Ανδρέας Νανάκης, κληρικοί, δημοσιογράφοι και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά από επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και μίλησε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ κατόπιν προσκλήσεως του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής και του Καθηγητή π. Βασιλείου Καλλιακμάνη. Η ομιλία του αφορούσε τη θεολογική και θρησκευτική εκπαίδευση στην Εκκλησία της Ρωσίας και έγινε στα ελληνικά από τον ίδιο τον Μητροπολίτη.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.