Τα καλοκαιρινά σεμινάρια του «Άρτου Ζωής» (1-31 Ιουλίου 2013)

Το Ίδρυμα Βιβλικών Σπουδών «Άρτος Ζωής» προσφέρει δωρεάν εντατικά μαθήματα Βιβλικής Εβραϊκής, Συριακής και Κλασικής Αρμενικής Γλώσσας. Τα μαθήματα θα διδάσκονται καθημερινά στα γραφεία του «Άρτου Ζωής», Μπουμπουλίνας 28 (πίσω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), από την 1η έως την 31η Ιουλίου 2013 (βλ. πρόγραμμα παρακάτω).

Διδάσκων: Μανόλης Παπουτσάκης, επίκουρος καθηγητής Συριακής και Κλασικής Αρμενικής φιλολογίας, Department of Near Eastern Studies, Princeton University, ΗΠΑ.

Το μάθημα της Βιβλικής Εβραϊκής προϋποθέτει τη γνώση της γλώσσας και θα επικεντρώνεται στο βιβλίο της Εξόδου (μετάφραση του εβραϊκού κειμένου στα ελληνικά ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται σε προβλήματα μορφολογίας και συντακτικού της Εβραϊκής).

Τα μαθήματα της Συριακής και της Κλασικής Αρμενικής θα είναι εισαγωγικά (υπερεντατικά για την Συριακή και εντατικά για την Αρμενική) και δεν προϋποθέτουν γνώση των γλωσσών αυτών. Η στέρεη γνώση της Συριακής και της Κλασικής Αρμενικής, που δεν έχουν ποτέ έως τώρα διδαχθεί συστηματικά και λεπτομερώς στην Ελλάδα, επιτρέπει την πρόσβαση σε πρώιμες μεταφράσεις της Βίβλου και υποβοηθά έτσι στην κριτική μελέτη και αποκατάσταση του βιβλικού κειμένου. Μας παρέχει, ακόμα, τη δυνατότητα να γνωρίσουμε άμεσα δύο μεγάλες λογοτεχνικές παραδόσεις της χριστιανικής Ανατολής, όπου, εκτός από περίτεχνα πρωτότυπα έργα, σώζονται μεταφράσεις κειμένων της αρχαίας ελληνικής και της πατερικής γραμματείας. Με το τέλος του κύκλου (1-31 Ιουλίου), οι μαθητές μας που θα παρακολουθήσουν επιμελώς θα είναι σε θέση να μελετούν συριακά και αρμενικά κείμενα οποιασδήποτε δυσκολίας στο πρωτότυπο. Από τα μαθήματα αυτή θα μπορούσαν να επωφεληθούν όχι μοναχά φοιτητές των βιβλικών και πατερικών σπουδών, αλλά και σπουδαστές της κλασικής φιλολογίας, της ύστερης αρχαιότητας και του Βυζαντίου.

Πρόγραμμα Διδασκαλίας:

Βιβλική Εβραϊκή (προχωρημένο τμήμα): Το Βιβλίο της Εξόδου. 1-31 Ιουλίου, καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή), 9-11 π.μ.

Εισαγωγή στη Συριακή γλώσσα (υπερεντατικό τμήμα). 1-31 Ιουλίου, καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή), 6.30-9.30 μ.μ.

Εισαγωγή στην Κλασική Αρμενική γλώσσα (εντατικό τμήμα). 1-31 Ιουλίου, καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή), 4.30-6 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την αίτησή τους (βλ. συνημμένο έγγραφο παρακάτω) στο artos@otenet.gr έως τις 10 Ιουνίου 2013 το αργότερο.

Το αίτημα για συμμετοχή σε περισσότερα από ένα τμήματα θα εξεταστεί κατά περίπτωση.

Τα στοιχεία των αιτήσεων είναι εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον για την οριστική επιλογή των υποψηφίων, εφόσον οι αιτήσεις είναι περισσότερες από 20 ανά μάθημα.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στο 210­8824547.

ΑΙΤΗΣΗ

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.