22η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας

Το Σάββατο 30 Μαρτίου έλαβε χώρα η εικοστή δεύτερη Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μέσα σε κλίμα αδελφικής εν Χριστώ αγάπης συναντήθηκαν τα 35 μέλη της Εταιρίας που ανήκουν στην Ορθόδοξη, Καθολική και Ευαγγελική Εκκλησία. Κάθε χρόνο η συνέλευση των μελών της Εταιρίας είναι μια καλή ευκαιρία οικουμενικής επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με κοινό στόχο τη διάδοση της Αγίας Γραφής στην πατρίδα μας.

Με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετέχουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος που είναι και Πρόεδρος της Εταιρίας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος που είναι μέλος του Δ.Σ. Αντιπρόεδρος της Εταιρίας είναι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου & Κεφαλληνίας της Καθολικής Εκκλησίας κ. Ιωάννης Σπιτέρης. Προεδρεύων στο τελευταίο Δ.Σ. από την Ευαγγελική Εκκλησία ήταν ο Πρόεδρος της Ε.Ε. της Γενικής Συνόδου της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας αιδέσ. Μελέτιος Μελετιάδης.

Ο Γενικός Διευθυντής κ. Μιχαήλ Χατζηγιάννης παρουσιάζοντας την έκθεση του προς τα μέλη, ανέφερε ότι για το έτος 2012 η συνολική κυκλοφορία εντύπων Αγίων Γραφών και Καινών Διαθηκών ήταν 324.784 αντίτυπα, ενώ οι ηχητικές εκδόσεις των ιερών κειμένων έφτασαν τα 103.882 CD.

Μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας υλοποιήθηκε και την περασμένη χρονιά από τους «Φίλους της Αγίας Γραφής» και την «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση». Για τους «Φίλους της Αγίας Γραφής» αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη χρονιά διένειμαν σημαντικό αριθμό αντιτύπων της Καινής Διαθήκης σε σχολεία που βρίσκονται στο χώρο ποιμαντικής ευθύνης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών φέρνοντας σε πέρας ένα αξιόλογο πρόγραμμα διανομής στην πόλη των Αθηνών. Η «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» συνέχισε το έργο της το περασμένο καλοκαίρι στον Έβρο, διανέμοντας Καινές Διαθήκες δωρεάν τόσο σε νεοελληνική μετάφραση όσο και σε τουρκική γλώσσα σε τουρκόφωνους της Θράκης.

Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες λόγω κρίσης που οδήγησαν την Εκκλησία της Ελλάδος να επικεντρώσει το έργο της κυρίως στην παροχή συσσιτίων και γενικότερης ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έλειψε η ανταπόκριση στην παραγωγή ειδικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης από τις Ιερές Μητροπόλεις της Νέας Σμύρνης, Ιεραπύτνης & Σητείας, Ιλίου Αχαρνών & Πετρουπόλεως, Κερκύρας Παξών & Διαποντίων νήσων, Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως. 

Αξιόλογες επίσης είναι και οι συνεργασίες για την παραγωγή ειδικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης (αρχαίο κείμενο και μετάφραση) για λογαριασμό μιας ομάδας χριστιανών από την Κορέα και για πρώτη φορά για την «Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα Λυδία» από τη Θεσσαλονίκη.

Ένα πρόγραμμα για το οποίο πάντοτε γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την πραγματοποίηση του είναι η δωρεάν διανομή Καινών Διαθηκών στον στρατό. Τη χρονιά που πέρασε εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για 7.000 αντίτυπα της Καινής Διαθήκης ειδικής έκδοσης με εξώφυλλο παραλλαγής. Ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος της Εταιρίας, ήδη μοίρασε δύο φορές σε στρατόπεδα της  επαρχίας του και μέχρι το Πάσχα πρόκειται να γίνει ανάλογη διανομή σε στρατόπεδα του Έβρου. Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα διανομής πραγματοποιήθηκε και στην Κύπρο.

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία εγκαινίασε φέτος μια νέα σειρά παιδικών βιβλίων η οποία προσφέρει στους μικρούς αλλά και στους ενήλικους αναγνώστες ένα παραμυθένιο ψηλάφισμα στις παραβολές του Ευαγγελίου με τίτλο «Ο Καλλίστρατος και το χωράφι της καρδιάς». Ήδη υπάρχει πολύ ζωηρό ενδιαφέρον από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Αμερικανική Βιβλική Εταιρία για να μεταφραστεί η έκδοση στα αγγλικά και να εκδοθεί επίσης και ως e-book. Επίσης μία εξαιρετική έκδοση είναι «Το Απόλυτο Βιβλικό Κουίζ» που αποτελεί ένα εξαιρετικό βοήθημα για γονείς, παιδιά, ιερείς, δασκάλους και μαθητές των κατηχητικών σχολείων.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε για το σεμινάριο εκπαίδευσης μεταφραστών που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετείχαν γύρω στα 30 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι, εκ των οποίων άλλοι ήταν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες και άλλοι διδάκτορες και πανεπιστημιακοί καθηγητές Θεολογίας όλων των βαθμίδων. Το σεμινάριο διοργανώθηκε με ευθύνη της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και ήταν μια πρωτοβουλία συνεργασίας του Ινστιτούτου Nida της Αμερικανικής Βιβλικής Εταιρίας, του Τμήματος Υπηρεσιών Μετάφρασης των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τέλος, ολοκληρώθηκε το ανέβασμα της νέας ιστοσελίδας για τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Έχει νέο σχεδιασμό, είναι πιο εύκολη στη χρήση της και βέβαια βελτιώνεται και αναπτύσσεται διαρκώς. Η διεύθυνσή της είναι www.greekbibles.org και θα δώσει μια νέα ώθηση στην προώθηση των εκδόσεων.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.