Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στο συνέδριο Εκκλησία και Αριστερά

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά δέχτηκα την πρόσκλησή σας στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά». Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, το τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, τον Καθηγητή Μιλτιάδη Κωνσταντίνου τόσο για την άρτια διοργάνωση όσο και για τη σημαντική πρωτοβουλία παρέμβασης σε θέματα που απασχολούν σήμερα το κοινωνικό σύνολο. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και η ανάγκη για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη δημόσια διοίκηση, έχει επισκιάσει πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας. Ο δημόσιος διάλογος, τουλάχιστον αυτός που αναπαράγεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξαντλείτε σε θέματα οικονομικής φύσεως. Σήμερα, στο συνέδριο αυτό, δημιουργείται ένας χώρος πραγματικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε ένα Θεσμό, την Ορθόδοξη Εκκλησία και σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που εκφράζεται μέσα από τα ιστορικά και σύγχρονα κινήματα της Αριστεράς.

Οι θεματικές που θα εξεταστούν, πέρα από τη θεωρητική τους κατεύθυνση, θα δώσουν το στίγμα της εποχής μας και ταυτόχρονα θα βάλουν τη βάση και το πλαίσιο προσέγγισης ζητημάτων που πρέπει να απαντηθούν. Ενδεικτικά αναφέρω τις ενότητες «Θρησκευτικά Σύμβολα και Θρησκευτικότητα στο δημόσιο χώρο» και «Εκκλησία και Αριστερά έναντι του μεταναστευτικού ζητήματος» που καταλαμβάνουν σήμερα μεγάλο χώρο διαλόγου στην Ευρώπη, στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, στη Δύση και την Ανατολή. Παράλληλα, ένα άλλο ζήτημα που θα εξεταστεί και έχει μεγάλη συνάφεια με όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη δημοσιονομική και μισθολογική πολιτική του κράτους, είναι το θέμα της «Εκκλησιαστικής περιουσίας και μισθοδοσίας του κλήρου», αλλά και των σημαντικών δράσεων της εκκλησίας έναντι των κοινωνικών προβλημάτων.

Για όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη, ουσιαστική, ανοιχτή συζήτηση. Πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις, πεδία συνεννόησης και συνεργασίας. Άλλωστε μέσα στους αιώνες, η Εκκλησία και η αριστερά συναντήθηκαν πολλές φορές. Αυτό επιχειρείται και στο σημερινό συνέδριο και σας αξίζουν και πάλι θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.

Θα κλείσω εδώ, αυτό τον σύντομο χαιρετισμό. Ο χώρος και το βήμα πρέπει να δοθεί στο διάλογο και τους εισηγητές. Αναμένω με πραγματικό ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του συνεδρίου και εύχομαι σύντομα η συζήτηση να επεκταθεί σε ακόμα μεγαλύτερα και ευρύτερα κοινωνικά και θεσμικά σύνολα.

Σας ευχαριστώ.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.